Prosze o analizę kosztorysu naprawy auta ( Chodzi o Vat)

• Autor wątku Autor wątku remalek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remalek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W poniższych linkach są zdjęcia arkuszu ustalenia wartości pojazdu w stanie uszkodzonym, głównie chodzi mi o określenie przez was czy odszkodowanie które dostałem 2600 zl jest Netto czy Brutto bo wg mnie dostałem Netto gdyż koszt naprawy jest NETTO a wartość auta jest Brutto . Chyba że jest inaczej i nie umiem liczyć .

Link1 -> ImageShack - Hosting :: kosztorys1kl1.jpg , Link2 -> ImageShack - Hosting :: kosztorys2im8.jpg

Odszkodowanie zostało ustalone jako tzw. "szkoda całkowita". Jego wysokość ustalono w oparciu o różnicę wartości pojazdu przed szkodą i po szkodzie (pozostałości). Jest to wartość brutto.

Podane szacunkowe koszty naprawy są netto, ale one nie mają wpływu na wysokość odszkodowania (wylicza się je dla celów ustalenia zasadności naprawy, czy też ustalenia tzw. "szkody całkowitej")....

To jest logiczne co piszesz tylko, znalazłem instrukcje programu info expert i tam jest napisane że:

Metoda urealnionego kosztu naprawy - określenie wartości pojazdu uszkodzonego jako różnicy wartości przed szkoda i wartości urealnionego kosztu naprawy. Wiec zostało tu zrobione coś takiego:

W zaokrągleniu do 100 bo tak program ma narzucone:

Wartość auta BRUTTO (4700) minus Koszt Naprawy Urealniony (NETTO) 2600 wychodzi wartość auta po szkodzie ( ???? ) 2100 tylko jak można odejmować wartość netto od wartości brutto ?

Sądzę, że wartość auta po wypadku ustalono np. w oparciu o ofertę firmy zajmującej się skupem pojazdów powypadkowych (tak robi np. PZU S.A.).

Powrót