Proszę o opinie eksperta - poważna usterka w zakupionym samochodzie na fakturę FV

• Autor wątku Autor wątku robert31s
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert31s

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
auto zakupiłem miesiąc temu przed zakupem samochodu byłem w serwisie na przeglądzie przed zakupowym podczas którego zauważono kilka drobnych usterek nie wpływających na decyzję o zakupie.
Auto zakupiłem po upływie kilku dni kolejna wizyta w serwisie i informacja o konieczności wymiany sprzęgła w automatycznej skrzyni biegów.
Zakupione auto to Ford Kuga z 2011 a koszty wymiany sprzęgła w serwisie to 6500.
Próbowałem dogadać się ze sprzedającym, ale on twierdzi że auto u niego było sprawne on nic nie wiedział o wadach a w serwisie tez nic nie wykryto.
Co mam zrobić w takiej sytuacji nie mam umowy kupna - sprzedaży tylko FV ?
Proszę o opinię eksperta.

a co na to ford? usterka częsta w tym modelu? może po prostu to się psuję po jakimś przebiegu i trzeba było się z tym liczyć. auto nie ma gwarancji? fordy mają przedłużaną gwarancję jeśli robi się przeglądy na czas.
PS. Teraz aut nie projektują inżynierowie tylko marketingowcy. Niektóre elementy muszą się psuć po danym przebiegu, żeby serwis mógł zarobić. Jakby mercedes produkował w123(beczkę) to by zbankrutował, dlatego teraz każde auto ma określony czas niektórych usterek. W Rosji Kamazy jeżdżą 20lat bez wymiany oleju po wodzie i na lądzie w temp od -30^C do +20^C, a tu w XXIw takie wielkie koncerny nie potrafią wymyślić takiego samochodu? :what:

Witam,
zakup na osobę prywatną.
Ford Kuga 2011 automat 4x4.
wadliwe sprzęgło w skrzyni opinia serwisu Forda (nie był wymieniony olej w skrzyni biegów przyspieszyło to zużycie sprzęgła oraz wielce prawdopodobnie modułu mechatroniki koszty naprawy w serwisie 6500 PLN za sprzęgło oraz 7000 PLN za mechatronikę i nie jest to sprawa marketingowa.

auto sprowadzone czy krajowe? Jeśli krajowe napisz jaki przebieg jeśli sprowadzone nie musisz (sam sobie policzę:D) Czy ten olej trzeba wymieniać? w większości skrzyń automatycznych nie trzeba, są bezobsługowe.

Auto sprowadzone z Włoch w styczniu 2015.
przebieg 115000km olej należny bezwzględnie wymienić co 60000 km
Jest to najnowsza skrzynia automatyczna Powershift dwu sprzęgłowa.

A skąd serwis wie, że olej jest stary? Nie ma innych przyczyn awarii np mechanicznych? Ingerencji w skrzynię? itp.

Fakturę kupna masz z komisu czy od firmy? Sprzedawca z Polski czy Włoch? Cena na fakturze jest prawdziwa? Moim zdaniem i tak nic nie zrobisz. Takie są już sprowadzone samochody. Nikt nie sprzeda dobrego auta do Polski. Sprzedawca będzie bronił się, że sprzęgło się zużyło i to normalne. Poza tym auto sprawdzałeś w salonie Forda i to do nich powinieneś mieć pretensję, że tego nie wykryli.

A skąd mam wiedzieć jakie ma kompetencje w Serwisie Forda.
Gdzie mam to sprawdzić czy to prawda?
Przecież opieram się na ich opinii.
Auto nie jest na gwarancji nie jest tez objęte akcja serwisową.

A skąd mam wiedzieć jakie ma kompetencje w Serwisie Forda.
Musisz wiedzieć czy ma, żeby mieć ewentualną podporę w sporze ze sprzedawcą.

Gdzie mam to sprawdzić czy to prawda?
Poza ASO i rzeczoznawcami można ewentualnie poszukać kontaktu z producentem skrzyni.

Auto nie jest na gwarancji nie jest tez objęte akcja serwisową.
Ale jest coś takiego jak rękojmia za wady i spróbowanie niewiele kosztuje.

Sprzedawca będzie bronił się, że sprzęgło się zużyło i to normalne.
Zawsze tak robią ;) niemniej jakoś nie wierzę, że sprzęgło zużyło się po zaledwie 4 latach bardziej bym stawiał, że coś tam było wadliwe.

gryffinian napisał:
Zawsze tak robią ;) niemniej jakoś nie wierzę, że sprzęgło zużyło się po zaledwie 4 latach bardziej bym stawiał, że coś tam było wadliwe.

W VW w silnikach 1.4TSI 160KM cały silnik zużywa się po ok 50-80tys km i jest to całkowicie normalna rzecz, więc nic mnie już nie zdziwi. :(

W kompetencje ASO forda to czasami nie ma co wierzyć . Raz mówią że olej w skrzyni nie wymienia się , raz że wymienia się . Wszystko pod siebie . Stare skrzyni zaleca się co 60 tyś km . Powershift niby dożywotni olej ( ale dodali że co 200 tyś niby ) . Czyli sami nie wiedzą .

Powrót