Proszę o pomoc, jak odzyskać dług od byłego chlopaka

• Autor wątku Autor wątku Marta marta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marta marta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Może ktoś będzie w stanie mi pomóc lub coś doradzić, otóż 1,5 roku temu pożyczyłam mojemu już w tej chwili byłemu chłopakowi 3 tysiące zł.
Umowy pożyczki nie było spisanej oczywiście, pieniędzy również nie dostał do ręki tylko te 3 tyś zł zostały przelane z mojego konta bankowego do firmy, która instaluje monitoring w sklepach, bowiem w tamtym okresie mój były dostał sklep Żabka w użytkowanie i nie miał pieniędzy na założenie kamer więc ja mu je pożyczyłam przesyłajac tym samym te pieniądze z mojego konta do danej firmy.
W tej chwili minęło 1,5 roku on zmienił numer telefonu i nie ma zamiaru mi oddać tych pieniędzy, czego się dowiedziałam od naszej wspólnej znajomej. Do jego rodziców o spłatę długu nie dzwoniłam, ponieważ on ma 39 lat i jest osobą dorosłą chociaż się zastanawiam czy faktycznie nie powinnam tego zrobić.
Czy jest jakiś sposób na odzyskanie tych pieniędzy?
Czy powinnam zgłosić się do firmy która to zakładała lub do przełożonych żabki żeby mu narobić tak zwanego obciachu jeśli dalej bedzie się upierał,że nic mi nie odda? Czy jest może jakieś inne wyjscie?
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to bardzo proszę o radę, bo jednak 3 tyś to niemałe pieniądze, a u mnie ostatnio krucho z kasą...
Bardzo proszę o pomoc jak odzyskać pieniądze.
Z góry bardzo dziękuję!
Pozdrawiam

Czy mogłabyś przybliżyć co jest w tytule tego przelewu? Czy wynika z niego, że to przelew za te kamery, jest w nim numer faktury? Trzeba znaleźć punkt zaczepienia, żeby udowodnić pożyczkę, a potem skierować sprawę do sądu o wydanie nakazu zapłaty.

Tak w tytule jest informacja iż jest to przelew za monitoring, czy numer faktury jest to nie pamiętam gdyż muszę iść do banku aby mi to wydrukowali z historii przelewów, ale podejżewam, że numer faktury może być tak również.

Dziękuję bardzo za podpowiedz, jak tylko będę wiedziała co tam było napisane to odezwe się.

Powrót