Proszę o pomoc jak uzyskać odszkodowanie i zadośćuczynienie po ugryzieniu przez psa

• Autor wątku Autor wątku artur1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

W grudniu 2018 roku pokąsał mnie pies. Mam zamiar ubiegać się od właściciela psa odpowiedniego odszkodowania i zadośćuczynienia. Mając nadzieję na polubowne załatwienie sprawy, czy mogę przed założeniem sprawy sądowej wysłać do właściciela psa przed sądowe wezwanie do zapłaty i w ten sposób uniknąć dalszego postępowania sądowego?

Pozdrawiam
Artur

RE: Przed sądowe wezwanie do zapłaty.

artur1974 napisał:
czy mogę przed założeniem sprawy sądowej wysłać do właściciela psa przed sądowe wezwanie

Jesteś wręcz zobowiązany do próby polubownego rozwiązania sporu.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

RE: Przed sądowe wezwanie do zapłaty.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Bardzo proszę o wskazówki w następującej sprawie.
Co powinienem zrobić w momencie, kiedy po wysłaniu wezwania do zapłaty (do właściciela psa, który mnie ugryzł) przesyłka polecona, za potwierdzeniem odbioru, wróciła do mnie z powrotem, z adnotacją: "ZWROT nie podjęto w terminie", pomimo pozostawienia dwóch awizo?
Czy w takim przypadku można już składać pozew do sądu w sprawie odszkodowania?

Śmiało wysyłaj pozew

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie. Złożyłem pozew do sądu. W rezultacie został wysłany pozwanemu nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Problemem w mojej sprawie jest to, iż z uwagi na to, że pozwany najprawdopodobniej zmienił adres zamieszkania sąd nie miał możliwości, aby doręczyć wspomniany nakaz zapłaty, i informując mnie o tym napisał, cytuję: "zobowiązując jednocześnie pełnomocnika powoda do doręczenia tej korespondencji stronie pozwanej za pośrednictwem komornika, w terminie dwóch miesięcy".
Pytanie moje jest następujące: ze względu, że do tej pory nie miałem żadnego pełnomocnika, czy to oznacza, że aby sprawę poprowadzić dalej to takiego pełnomocnika muszę mieć?
Pytanie drugie: czy komornik ten będzie miał prawo i kompetencje do ustalenia rzeczywistego adresu zamieszkania pozwanego?
Pytanie trzecie: czy realizacja przekazania odpisu pozwu w terminie dwóch miesięcy jest terminem obowiązującym mnie, aby dostarczyć wspomniany odpis komornikowi? Czy też w terminie dwóch miesięcy oznacza czas, w którym ja przekażę dokumentację komornikowi, jak również komornik musi zrealizować doręczenie dokumentów pozwanemu we wspomnianym terminie dwóch miesięcy?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Artur

artur1974 napisał:
czy to oznacza, że aby sprawę poprowadzić dalej to takiego pełnomocnika muszę mieć?
Nie. Prawdopodobnie nastąpiła omyłka Sędziego lub/i sekretariatu, ale zobowiązanie dotyczy Ciebie osobiście.

artur1974 napisał:
czy komornik ten będzie miał prawo i kompetencje do ustalenia rzeczywistego adresu zamieszkania pozwanego?
Komornik ma możliwość ustalenia adresu pozwanego o ile ten adres został gdzieś ujawniony, np. w ZUS. Musisz z wybranym komornikiem ustalić, czy zlecasz samo doręczenie korespondencji komornikowi na wskazany przez Ciebie adres (być może korespondencja wróciła awizowana, bo pozwany jej nie podjął, ale faktycznie mieszka pod tym adresem), czy również zlecasz ustalenie przez komornika innego adresu/ów.
Takie czynności komornika są odpłatne, ale możesz wnosić do sądu, aby w orzeczeniu pozwany został nimi obciążony i zostały Ci one przez niego zwrócone.

artur1974 napisał:
w terminie dwóch miesięcy oznacza czas, w którym ja przekażę dokumentację komornikowi, jak również komornik musi zrealizować doręczenie dokumentów pozwanemu we wspomnianym terminie dwóch miesięcy?
Tak. Masz 2 m-ce od dnia odebrania wezwania na przesłanie do sądu potwierdzenia doręczenia korespondencji przez komornika lub na wskazanie innego adresu, który będzie miejscem zamieszkania pozwanego.
Jeśli nie zmieścisz się w tych 2 m-cach, to Sąd zawiesi postępowanie, a po kolejnych 3 m-cach sprawa zostanie umorzona, jeśli na czas nie wniesiesz o jej podjęcie wskazując adres pozwanego.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą i profesjonalną odpowiedź i pomoc:smile:.

Pozdrawiam
Artur

Witam,

Bardzo proszę o pomoc.
Jak we wcześniejszych postach pisałem otrzymałem z sądu nakaz zapłaty, ale ze względu na to, że pozwany zmienił adres sąd przesłał mi zobowiązanie do przekazania pozwanemu pozwu przez komornika, w terminie dwóch miesięcy. W tej sytuacji udało mi się ustalić nowy adres pozwanego i wysłałem stosowną informację do sądu, mając nadzieję, że sąd ponownie wyśle nakaz zapłaty na nowy adres pozwanego. Minęły od tego czasu już trzy miesiące i postanowiłem napisać emaila do sądu z zapytaniem o przebieg postępowania w mojej sprawie. Sąd odpisał: "W odpowiedzi na Pana zapytanie o stan sprawy I Nc 0000/21 Sąd informuje , że sprawa została prawomocnie zakończona ( wydano nakaz zapłaty). Odpis nakazu został do Pana przesłany". Jak mam to rozumieć? Czy sąd wysłał pozew na nowy adres pozwanego, czy też moja informacja o nowym adresie zamieszkania została przez sąd odrzucona?

PS Po wysłaniu nowego adresu pozwanego, nie otrzymałem żadnego pisma z sądu.

Bardzo proszę o pomoc. Co powinienem w tej sytuacji zrobić?

Pozdrawiam
Artur

Powrót