proszę o pomoc : kindergeld

• Autor wątku Autor wątku justyna2109
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna2109

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie. Mam pewien problem. Mianowicie chodzi mi o to , że od lutego 2013 roku przebywam na terenie Niemiec , w październiku 2013 roku przywiozłam tutaj mojego syna , który został zameldowany w niemczech w styczniu 2014 roku , z datą wsteczną czyli październikową. mój syn jest poprzedniego związku , obecnie od grudnia 2013 roku jestem mężatką. Nie pracuję w niemczech , ale żyjemy tutaj i złożyłam wniosek na kindergeld jako matka dziecka , a w niemczech pracowałam jedynie na basis. obecnie nie pracuję , urodziłam drugie dziecko , mój wniosek na kindergeld już 4 miesiąc nie jest rozpatrzony i nie wiem co mam robić. Czy mój mąż może ponowić wniosek o kindergeld na moje dziecko? bo jesteśmy w związku małżeńskim , jednak mój syn nie jest jego. czy może przyjdzie mi ten kindergeld? I kiedy? ile trwa taka procedura w niemczech? z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi;)

Taka procedura o kindergeld zazwyczaj troche trwa ale nie dlugo.I na pewno otrzyma Pani kindergeld na oboje dzieci.I powinna pani otrzymac nadplate jego od momentu zlozenia wniosku.Prosze pojsc do Familienkasse i sie dowiedziec tam ,dlaczego to tak dlugo trwa.
gina 501

Dziękuję serdecznie. Byłam u nich w zeszłym tygodniu. Sprawa stanęła w miejscu. Kobieta obsługująca petentów wrzuciła w komputer informację o ponownemu rozpatrywaniu moich wniosków. Pozdrawiam

Justyna, masz ogromne szczescie, ze masz dzieci w Niemczech....procedura do 6 tygodni czekania. Jesli wrzucila do kompa....powiedzmy policz 4 tygodnie i pieniadze bedziesz miala na koncie. pzdr

jeżeli to kogoś pocieszy ja składałam wniosek w grudniu a wczoraj odebrałam pismo z przyznaniem i z kwotą zwrotną. A więc w skrócie 4 m-c czekania+ wizyta w lutym mojego męża w Familienkasse :) pieniądze przyznane razem ze zwrotem od stycznia. Jeszcze czeka mnie walka o zwrot pieniędzy za rok 2013 gdzie mały mieszkał w Polsce, ale to muszę im dostarczyć pismo że nie pobierałam żadnych pieniędzy na dziecko i za pewne czekanie kolejnych miesięcy... pozdrawiam i wytrwałości

Powrót