Proszę o pomoc. KOMORNIK

• Autor wątku Autor wątku Tynusz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tynusz1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Moją mamę ostatnio (dokładnie w piątek) spotkała przykra sytuacja. Z jej konta zostało pobrane i jak się okazało na konto Pani Komornik z Warszawy 1020 zł- zostawiono jej na życie 390 zł, z tym że te pieniądze pochodziły z Opieki Społecznej- (alimenty brata, świadczenia pielęgnacyjne [rodzeństwo jest niepełnosprawne] oraz zasiłki rodzinne). Moja mama ma już jednego komornika z rejonu Białystok, jak się dowiedziała od niego Pani z Warszawy bezprawnie pobrała pieniądze które są wolne od egzekucji komorniczych. Mama zadzwoniła do tej pani komornik która z oburzeniem stwierdziła że chce trzymać faksem potwierdzenie skąd były te pieniądze, a więc dostała takie potwierdzenie w środę (dopiero wtedy wyszło to dla kogo zostały przekierowane owe pieniądze, ponieważ wcześniej bank twierdził że "nie wie"). Po otrzymaniu faksu owa Pani powiedziała mamie iż we wtorek przekazała sprawę do komornika w Białymstoku, który zajmuje się owymi sprawami mojej mamy. Mama wczoraj była u tego komornika, On jeszcze nic nie dostał, ale stwierdził że Ona nie miała prawa pobrać tych pieniędzy, ponieważ sprawa powinna być od razu przez nią przekazana do niego.
I jest jeden szkopuł - Pani Komornik zblokowała mamie konto bankowe (wczoraj), mama w poniedziałek ma otrzymać na te konto rentę ( z której są już pobierane i przekazywane przez ZUS pieniążki dla komornika z B-stoku) i niestety jeśli konto jest zablokowane nie będzie mogła podjąć pieniędzy- co łączy się z faktem iż pozostaje bez jakichkolwiek środków do życia.
Moje pytanie dotyczy... -
Czy jeśli Pani Komornik z Warszawy przekazała sprawę do Pana Komornika z Białegostoku to czy powinna już teraz przekazać pismo do Banku o zdjęciu blokady?
I Ile takie usunięcie blokady może potrwać?
Proszę o zwięzłe odpowiedzi i z góry serdecznie dziękuję .

Prosze udać się niezwłocznie do ZUS i MOPS i prosić o przekazywanie świadczenia przekazem pocztowym na adres a nie na zajęte przez komornika konto !!!

Komornik z Warszawy wyłączył się z prowadzenia sprawy i nie może zwolnić pieniędzy na koncie spod zajęcia. Może to zrobić komornik z Białegostoku. Dopiero wtedy kiedy otrzyma akta egzekucyjne z Warszawy.

Ostatnia edycja:
Powrót