Proszę o pomoc , l4 i rozwiązanie umowy z oszutem pracodawcą

• Autor wątku Autor wątku Patka2892
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patka2892

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Hej. Zaczęłam prace w styczniu , dostałam umowę do kwietnia na 3 miesiące. Później od 02.04 do końca roku. 28 .04 poszlam na l4 z powodu mobbingu i wielkiego stresu. Stwierdziłam że już nie wrócę do tej pracy i leczę się psychiatrycznie już wcześniej się leczyłam a ta atmosfera poprostu doprowadził do kryzysu u mnie. Oprócz tego pracodawca mi zalega z premią niby nie dużą ale już mi jej napewno nie wypłaci bo powiedział że firma jest na minusie itd. Trudno. Zwolnienie mam do 15.09 i teraz mam parę pytań: czy wyprzenie muszę osobiście złożyć w biurze ?
Ile mam okresu wypowiedzenia?
I czy jak np 2 tyg wypowiedzenia to czy mi zapłacą za to wypowiedzenie?
Umowa o prace oczywiście.
Dodam że na zwolnieniu jestem podajże 5 miesiąc I nie zgłoszono mnie do zusu żeby zus wypłacał mi chorobowe tylko cały czas firma. Sama osobiście pytałam w zasięgu i byli zdziwnieni że nie zostałam zgłoszona. Dzięki za odp pozdrawia.

Okres wypowiedzenia: 1 pełny miesiąc kalendarzowy.
Za okres wypowiedzenia jak będziesz na zwolnieniu - nadal dostaniesz zasiłek.
Jak wrócisz po chorobie - będziesz pracować - będziesz miała wynagrodzenie.

"I nie zgłoszono mnie do zusu żeby zus wypłacał mi chorobowe tylko cały czas firma." firma jest płatnikiem zasiłku w imieniu ZUS. To co ci wypłacą - odtrącają od przelewu do ZUS.

Ja na okresie wypowiedzenia nie będę na zwolnieniu. Zwolnienie mam do 15.09 więc wypowiedzenie do 16.10 tak? I będę miała zapłacone za okres wypowiedzenia? Kiedy mam złożyć to wypowiedzenie jak zwolnienie mam do 15 ?

Patka2892 napisał:
J. Zwolnienie mam do 15.09 więc wypowiedzenie do 16.10 tak? ?

Czytaj z zrozumieniem. Okres wypowiedzenia pełny miesiąc KALENDARZOWY, więc kończy się z ostatnim dniem miesiąca.
Jeżeli wypowiedzenie pracodawca otrzyma w wrześniu - wypowiedzenie zakończy się 31 października.
Jeżeli otrzyma w październiku - wypowiedzenie skończy się 30 listopada.

Wypowiedzenie możesz złożyć nawet dzisiaj. Pracownik nie ma ograniczeń co do momentu składania wypowiedzenia.

"I będę miała zapłacone za okres wypowiedzenia?" jak będziesz chodzić do pracy to tak. Wynagrodzenie dostaje się za wykonaną pracę (art. 80 kodeksu pracy) - a nie za okres wypowiedzenia.

Powrót