Proszę o pomoc! Nadpłata House Benefit..

• Autor wątku Autor wątku Tosia11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tosia11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich jak w temacie , dostałem w sobote list z rozliczeniem House Benefit za rok 06/05-13-05/02/15 wyszła nadpłata żedu 3000 funtów , dostałem rozliczenie ze od 06/05/13-05/06/14 (moje dochody wynosiły 216 funtów takie dochody obliczyli oni przy 1wszym wniosku o house benefit )lecz po przeliczeniu obliczyli ze były 240 i tak zrobili przez caly okres 06/05/13-05/06/14 średnia 240...jak sprawdziłem moje paski ,dochody siegały 904-1105 funtów na miesiąc , znalazlem kalkulator do obliczenia house benefitów i wyszło mi ze w niektórych miesiącach zarobiłem 197 do 231( u nich 240 tak jak by wzieli max i od tego liczyli ) i jest pytanie czy Counsil mógł żle mnie obliczyć ..? co mam robić .....nastepny okres to 06/07/14-05/02/15 tu jeszcze lepiej obliczyli ze zarabiam w jednym miesiącu 557 na tydzien!! po rozmowie w counsilu pani powiedziała ze mój income weekly wynosi 449 !! ja zarabima 284-332 na tydzień .Wtym okres jaki wyszedł 557 dostałem odszkodowanie 1800 z firmy bo została zlikwidowan czy możliwe , że ktos to odszkodowanie odczytał jak dodatkowa wypłata ,na pasku pisze wyraznie 388ostatnia pensja + 1800 odszkodowanie .
Co robic ...Jak sie odwołać i czy jest sens walczyć ..:((

Pozdrawiam

Po pierwsze nazywa sie to poprawnie "Housing Benefit" nie "House".
Po drugie w liscie ktory dostales jest informacja jak zlozyc apelacje jezeli sie z tym nie zgadzasz.Zloz apelacje i przedstaw im wszystkie payslipy jezeli faktycznie uwazasz ze obliczenia sa bledne.Niestety zdaza im sie popelniac bledy zbyt czesto.Zreszta departament Housing Benefit ma od niedawna dostep do RTI w HMRC(real time information),czyli powinni miec na biezaca informacje o twoich zarobkach o ile pracujesz jako employee.Self-employed to juz inna historia,czy doreczales im ostatnio informacje o twoich zarobkach?

Ostatnia edycja:
Tak dostarczyłem paski za 06/05/13/14 i te z nowej firmy ..ale jeżeli maja dostęp do informacji to jak może być pomyłka ze obliczyli mi income weekly £449 jak na paskach mam 282-325

A otrzymujesz jeszcze jakies inne zasilki? Jestes employee czy self-employed?

Jak powyżej , pismo dostałem w sobotę w poniedziałek sie odwołałem , przedstawiając paski , ale trapi mnie pytanie czy mogli policzyć odszkodowanie jako wypłatę i dlatego jest £449 ..,your income weekly ..?

Ostatnia edycja:
Otrzymuje working tax credit , child benefit , okazało sie tez ze mam zły tax code co właśnie wyjaśniam i prawdopodobnie mam zwrot podatku , i co zatym idzie znowu pytanie czy o zwrocie podatku mam powiadomić Counsil.?

Ostatnia edycja:
WTC jest wliczany do dochodow,CHB nie.Zglaszaj wszystko,zebys pozniej nie mial niespodzianek.Pewnie otrzymujesz jeszcze Child tax credit,ktory tez jest wliczany do dochodu.

Ostatnia edycja:
A co ze zwrotem podatku tez mam zgłosić

Wszystko,zwrot nadplaconego badz niewlasciwie pobieranego podatku jest traktowany jako przychod przy kalkulacji HB.Zebys potem nie mial przykrych niespodzianek.

Ok dziękuje za pomoc ... Czyli zaraz po zwrocie podatku idę do counsilu ... Ale czy orjetujesz sie czy odszkodowanie zostało potraktowane jako wypłata , i dlatego taki your income weekly wysoki wyszedł ..,?

Musialbym zobaczyc ich wyliczenia,bo jak wspomnialem wczesniej moze byc juz wliczony w dochod Tax Credits.Nie jestem pewny czy odszkodowanie bedzie uznane przez nich jako income czy capital,najprostszym sposobem bedzie telefon na info z zapytaniem.

Dzwoniłem , i powiedzieli ze do £6000 nie uznają jako income , na zgłoszenie wszelkich zmian mam do30 chodzi mi o zwrot podatku .?

Zle ich zrozumiales,traktuja to jako capital(savings) ale do kwoty 6000£ nie ma to zadnego wplywu na wysokosc pobieranego zasilku.Nie mam pojecia jak jest ze zwrotem podatku.

Powrót