A
aneczka58
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 27
Witam! Od 01.03.2006r. do 30.08.2006r. pobierałam rentę rodzinną po zmarlym ojcu która była dzielona na 2 osoby uprawnione razem z moim bratem- z którym nie prowadze wspólnego gospodarstwa domowego. Przedstawiłam ZUSowi zaświadczenie ze szkoły iż w dniu 16.09.2006r. zostalam wykreślona z listy uczniów, ponieważ renta była pobierana do 30.08. bo tak też ukończyłam 25 lat myślałam ze bedzie wszystko w porzadku po czym dostałam kilka dni temu decyzje o nienależnie pobranym świadczeniu z ZUS z powodu nie uczestniczenia w zajęciach szkolnych(ZUS osobiście sprawdzał moje obecności w szkole których nie miałam).
Czy mają do tego prawo jeśli na 30.08. byłam na liście uczniów?
Czy mogę się starać o umożenie nienależnie pobranych świadczeń - jeśli tak jaki bym musiała podać powód żeby był dobry.
Czy jesli poprosze o rozłożenie na raty będe musiała spłacać razem z odsetkami które mi będą ciągle rosły jest to kwota 9000 więc nie uśmiecha mi się od ręki jej spłacić?
Czy mój brat który miał prawo w tym okresie do renty rodzinnej może prosić o przyznanie jemu tej części jeśli mi się ona nie należała za ten okres w pełnej wysokości?
Jak mam zachować się w tej sytuacji żeby z niej jakoś wybrnąć prosze i dziekuje za pomoc
Czy mają do tego prawo jeśli na 30.08. byłam na liście uczniów?
Czy mogę się starać o umożenie nienależnie pobranych świadczeń - jeśli tak jaki bym musiała podać powód żeby był dobry.
Czy jesli poprosze o rozłożenie na raty będe musiała spłacać razem z odsetkami które mi będą ciągle rosły jest to kwota 9000 więc nie uśmiecha mi się od ręki jej spłacić?
Czy mój brat który miał prawo w tym okresie do renty rodzinnej może prosić o przyznanie jemu tej części jeśli mi się ona nie należała za ten okres w pełnej wysokości?
Jak mam zachować się w tej sytuacji żeby z niej jakoś wybrnąć prosze i dziekuje za pomoc