Proszę o pomoc - problem z umowami o kupno - sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku sweeetka90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sweeetka90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Niedawno mój chłopak kupił samochód na czarnych blachach. Dostał dowód rejestracyjny i 5 umów od wcześniejszych właścicieli. Nikt z nich go na siebie nie zarejestrował. :confused: No i z tymi wszystkimi papierami poszliśmy do urzędu żeby zarejestrować i okazało się, ze nie możemy, ponieważ 2 umowy są odbite na ksero ( umowy: kupna od właściciela z dowodu rejestracyjnego przez komis i umowa sprzedaży samochodu przez komis). Do komisu dzwoniłam powiedzieli, że oryginałów już nie mają i stad mój problem. Co mamy zrobić aby wyprostować tą sprawę i wreszcie zarejestrować samochód?? Dodam, ze notariusz podpisać nie chce bo wiadomo nie widzi oryginałów.

oryginały umów powinny mieć dwie osoby - sprzedający i kupujący... skoro jedna z jakiejś tam przyczyny nie ma już umowy to powinna mieć ją jeszcze druga...

ehhh druga strona też nie ma a ksero jest właśnie z komisu...tak bardzo denerwują mnie ludzie którzy jeżdżą na takiej umowie przez 3 lata a potem są problemy tak jak w tym przypadku...

Pozostaje powództwo o ustalenie. Ale nie zazdroszczę.

A co to znaczy? Co mamy zrobić dokładnie?

moim zdaniem gra nie warta świeczki, a koszty przewyższą ewentualny zysk (ustalenie prawa własności do pojazdu) no chyba ze to nowy pojazd z górnej półki...

Powrót