prosze o pomoc spłata długu

• Autor wątku Autor wątku szambelan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szambelan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam. jestem nowy na tym forum
mam taki problem kilka lat temu prowadzilem s.c. z kolegą i tak dorobilismy sie długu. Zajął sie tym komornik niestety ja cały czas splacam te zadłużenia
a moj bylu wspólnik nie placi ani grosza. wiec moje pytanie brzmi co moge zrobic zeby go zmusic do placenia? pomocy

dobrej rady nie ma..... podejrzewam ze tytul wykonawczy zobowiazuje Pana i kolege do zaplaty zadluzenia solidarnie, czyli wierzyciel moze domagac sie spelnienia calosci swiadczenia od kazdego z dluznikow. W takim wypadku po splacie zadluzenia pozostaje Panu roszczenie regresowe do kolegi. Jezli cos mialbym podpowiedziec to moze skontaktowac sie z wierzycielem badz udac sie do komornika i dac mu jakies namiary na majatek kolegi, zeby zaczal dzialac rowniez w stosunku do niego.

[cytat="t_zarzycki"]dobrej rady nie ma..... podejrzewam ze tytul wykonawczy zobowiazuje Pana i kolege do zaplaty zadluzenia solidarnie, czyli wierzyciel moze domagac sie spelnienia calosci swiadczenia od kazdego z dluznikow. W takim wypadku po splacie zadluzenia pozostaje Panu roszczenie regresowe do kolegi. Jezli cos mialbym podpowiedziec to moze skontaktowac sie z wierzycielem badz udac sie do komornika i dac mu jakies namiary na majatek kolegi, zeby zaczal dzialac rowniez w stosunku do niego.[/cytat]

a czy moge zalozyc takie roszczenie jezeli dlug jest jeszcze splacany? ten czlowiek prowadzi firme ale jakos komornik nie moze (nie chce ) jej zlokalizowac bo pasuje mu ze ja place

Najlepiej jest się udać do Komornika i przejrzeć akta sprawy. Może być tak, że Pana były wspólnik nie ma nic na siebie i w tym momencie praktycznie nic zrobić nie da się.

[cytat="Kris84"]Najlepiej jest się udać do Komornika i przejrzeć akta sprawy. Może być tak, że Pana były wspólnik nie ma nic na siebie i w tym momencie praktycznie nic zrobić nie da się.[/cytat]

a co w wypadku jesli posiada on dzialalnosc?

może Pan go po prostu pozwać, żądając zapłaty połowy (chyba, że inaczej zostało to uregulowane w umowie) zadłużenia zapłaconego przez Pana na rzecz wierzycieli i następnie skierować przeciwko niemu egzekucję
albo
wskazać wierzycielom majątek do jakiego mogą skierować egzekucję przeciwko Pana byłemu wspólnikowi

Jeżeli ma działalność, to Komornik może mu zająć np wszelkie rachunki bankowe etc.

witam
chcial bym odswierzyc temat.
mam pytanie jezeli splacilem caly dług spółki cywilnej to czy moge zalożyć sprawe byłemy wspólnikowi o oddanie mi połowy długu.
pozdr.

Tak oczywiście robi się to w drodze regresu :evil:

Powrót