Proszę o pomoc.(umowa)

• Autor wątku Autor wątku izabela.izabela
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabela.izabela

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Otóż mam taki problem,a raczej mój ojciec ma, który jest murarzem. Jakiś czas temu budował dom panu xxx. Została podpisana umowa sporządzona przez żonę pana xxx. Tutaj mam 1 pytanie: Jak powinna wyglądać umowa? Czy jeśli ma 2 strony na osobnych kartkach,to czy obie kartki powinny zostać podpisane własnoręcznymi podpisami,czy niekoniecznie? Gdyż ja uważam,że tak, bo jeśli zostałą podpisana jedna kartak,to drugą można sobie dodrukować z treścią nie taką jaka była w pierwszym formularzu,czyż nie? To tak jak ze świadectwem maturalnym, każda kopia z każdej strony musiała zawierać pieczątkę z każdej strony,by uwzględnić jej prawdziwość.
A co jeśli podpisy osób zawierających umowę między sobą zostaną umieszczone w nieodpowiednich miejscach, tz.wykonawca podpisze się pod inwestorem i na odwrót? Czy taka umowa jest uznawana za dobrze sporządzoną w świetle prawa?

Z góry dziękuję za odp.
Pozdrawiam!
Izabela

Ostatnia edycja:
Można tak i tak. Nie ma wyraźnych przepisów to normujących. Jeżeli w umowie jest wyraźnie określone kto jest kim, to fakt, że omyłkowo podpisali w innych miejscach nie czyni tej umowy nieważnej.

Dziekuję.
A co z tymi stronami, tzn.kartkami? Czy na obu powinne być podpisy,czy niekoniecznie?

Nie, nie muszą być obie podpisane. Wystarczy, że była podpisana ostatnia. Ewentualnie później może się pojawić spór, co do treści pierwszej strony, ale nie czyni to umowy nieważną.

No własnie pojawił siętaki spół. P podpisywaniu pierwszego egzemplarza umowy nie było żadnego załącznika o wykonaniu danej pracy, a teraz nagle się pojawił.

Nie unieważnia to umowy. Skoro państwo mają pierwszą stronę o innym brzmieniu niż partner, to pozostaje innymi środkami dowodowymi (np. zeznaniami świadków) wykazywać, jaka była treść umowy.

Powrót