proszę o pomoc w sprawie rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku kamalos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamalos

Użytkownik
Odpowiedzi
42
czy ktoś może mi powiedzieć czy żona może podać męża do sadu rodzinnego o niepłacenie pieniędzy na dzieci jeśli nie ma separacji między nimi ani rozwodu?

Oczywiście. W przypadku braku rozwodu, czy separacji, żona ma jeszcze większe możliwości :) Brak rozwodu nie stoi na przeszkodzie żądania świadczenia alimentacyjnego na dzieci. W tym wypadku żona może występować jako przedstawiciel ustawowy powodów(małoletnie dzieci).

Druga możliwość to przymuszenie męża do ponoszenia kosztów z założenia rodziny. KRO stanowi:
[lex:403v6iyd]Art. 27. Oboje małżonkowie obowiązani są, każdy według swych sił oraz swych możliwości zarobkowych i majątkowych, przyczyniać się do zaspokajania potrzeb rodziny, którą przez swój związek założyli. Zadośćuczynienie temu obowiązkowi może polegać także, w całości lub w części, na osobistych staraniach o wychowanie dzieci i na pracy we wspólnym gospodarstwie domowym.

Art. 28. § 1. (20) Jeżeli jeden z małżonków pozostających we wspólnym pożyciu nie spełnia ciążącego na nim obowiązku przyczyniania się do zaspokajania potrzeb rodziny, sąd może nakazać, ażeby wynagrodzenie za pracę albo inne należności przypadające temu małżonkowi były w całości lub w części wypłacane do rąk drugiego małżonka.
§ 2. (21) Nakaz, o którym mowa w paragrafie poprzedzającym, zachowuje moc mimo ustania po jego wydaniu wspólnego pożycia małżonków. Sąd może jednak na wniosek każdego z małżonków nakaz ten zmienić albo uchylić.[/lex:403v6iyd]

prosze o pomoc w sprawie rodzinnej

a mam takie jeszcze pytanie, poniewaz jest to sytuacja iz malzonek lozył na dzieci jednak nie ma na to dowodow, po prostu malzonka probuje roznych sposobow przed zlozeniem pozwu przez maloznka, moze ktos mi cos podpowiedziec jak taka sprawe zalatwic?

[cytat:c0u8ru87]po prostu malzonka probuje roznych sposobow przed zlozeniem pozwu przez maloznka, moze ktos mi cos podpowiedziec jak taka sprawe zalatwic?[/cytat:c0u8ru87]

Nie bardzo jest to jasne. Proszę doprecyzować problem i zadane pytanie.

Powrót