Proszę o pomoc w związku z gindergeld

• Autor wątku Autor wątku kwiatuszek177777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwiatuszek177777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam mamę w Niemczech, która jest tam na tzw. Gewerbie, w czerwcu 2013 roku złożyła wszystkie papiery do urzędu o kindergeld, gdyż jej agentura powiedziała , że zasiłek zostanie mi przyznany, uczę się zaocznie w szkole policealnej, czekamy za pieniędzmi już rok, jakaś tam decyzja przyszła, ze jest to przyznane, mama była w tym urzędzie ale tamtej pani akurat nie było która zajmuje się naszą sprawą. Proszę o pomoc czy mam o to walczyć czy po prostu pobierać z Polski pieniądze. Z góry dziękuje za odpowiedź:rolleyes:

Witam, ja również uczę się w szkole policealnej i otrzymuję na dzień dzisiejszy 150 euro kindergeld(będę otrzymywać 184 euro jak ureguluje w Polsce świadczenia rodzinne,czyli dostanę decyzję odmową że w Polsce mi się nie należy) . Kiedy wysłałam 1 wniosek o kindergeld to w pierszym liście otrzymałam od nich numer kindergeld i szereg dokumentów do wypełnienia, na pewno od razu nie dostałam decyzji tylko przez ok 1,5 roku dosyłałam im dokumenty aż w końcu w zeszłym roku w listopadzie otrzymałam decyzję pozytywną i od razu pieniądze były na koncie także starać się warto :) Pozdrawiam

Powrót