prosze o pomoc z rozwiazaniem

• Autor wątku Autor wątku edith lukier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edith lukier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
andrzej wystąpił do Wójta o przyznanie zasiłku z pomocy społecznej. Pismem z 2 października prowadzący sprawę w imieniu Wójta kierownik GOPS wezwał Andrzeja do usunięcia braków formalnych podania poprzez dołączenie zaświadczenia o zameldowaniu na obszarze tej gminy, od tego zależy bowiem kwestia właściwości miejscowej organu. W wezwaniu poinformowano, że w przypadku niesunięcia braków w terminie 7 dni od dnia doręczenia pisma, podanie zostanie pozostawione bez rozpatrzenia. Wezwanie doręczono Andrzejowi 3 października.

10 października Andrzej wysłał pocztą pismo, w którym oświadczył, że wymaganie przedłożenia zaświadczenia jest bezpodstawne i stanowi wyraz zbędnego formalizmu, skoro organ bez trudu może uzyskać informacje o zameldowaniu z właściwej ewidencji. Pismo wpłynęło do organu 11 października.

Pismem z 18 października kierownik GOPS poinformował Andrzeja, że jego podanie zostało pozostawione bez rozpatrzenia z uwagi na to, że Andrzej nie usunął w wyznaczonym terminie braków formalnych podania.

Proszę doradzić Andrzejowi, czy ma podstawy do podjęcia jakich kroków prawnych w celu obrony swoich interesów.
uzasadnic rozwiazanie kazusu
prosze bardzo o pomoc i przeslanie konkretnej odpowiedzi do jutra rano mam czas:( pomocy bardzo dziekuje z gory

Nie odrabiamy zadań domowych. Podaj propozycję Twojego rozwiązania do dyskusji.

Ułatwię ci… Albo utrudnię :-D

GOPS w imieniu Wójta zażądał od Andrzeja zaświadczenia które ma wydać Wójt… GOPS i Wójt to jedno, chociaż GOPS jest wyodrębniony to jest częścią administracji Wójta, chyba że dotyczy to różnych gmin. Zresztą Kierownik GOPS działając z pełnomocnictwa Wójta w istocie wykonuje czynność Wójta czyli Wójt zażądał od Andrzeja zaświadczenia które sam powinien wydać Andrzejowi który następnie powinien przekazać je Wójtowi czyli de facto zwrócić organowi od którego je otrzymał…

Tak na marginesie pomocy społecznej udziela się wg. miejsca zamieszkania/pobytu a nie zameldowania.

Ustalenie, czy były braki formalne podania zależy od jego treści. Czy był w nim wskazany adres lub miejsce stałego pobytu lub zamieszkania.

Najlepszym sposobem obrony interesów Andrzeja jest znalezienie sobie pracy. A w przedmiocie sprawy podważenie decyzji administracyjnej zgodnie z pouczeniem w niej zawartym.

edith lukier napisał:
odpowiedzi do jutra rano mam czas
Na marginesie takiego terminu Kpa nie przewiduje…

I nie wrzucaj wielokrotnie tej pracy bo admin się wkurzy i zamiast odpowiedzi dostaniesz bana... :mad:

PS. Mogłabyś powiedzieć z jakiego przedmiotu ta praca, bo jestem ciekawa, czy w szkołach zaczynamy kształcić zawodowych pasożytów społecznych z ich praw i postaw roszczeniowych w ramach dobrych zmian?

Ostatnia edycja:
to już calkiem mam w głowie nmieszane,dzieki za odpowiedz,a praca z postepowanie administracyjnez laboratorium

Powrót