M
Mariola_35
Od miesiąca października były maż zaprzestał płacić komornikowi przysądzone alimenty na nasze dzieci.( komornik pobierał z jego wynagrodzenia-jednak b.m zwolniono z pracy)Napisałam prośbę do komornika o sprawdzenie sytuacji i tym samym wydanie mi zaświadczenia celem ubiegania się o zaliczkę alimentacyjną. Zaświadczenie to otrzymałam w miesiącu styczniu.I tu zaczął się mój kolejny problem-w Urzędzie Gminy odmówiono mi przyjęcia dokumentów( miałam skompletowane) powodem była kserokopia aktów urodzenia dzieci-ja straciłam pracę - jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy, każdy grosz jaki miałam szedł na utrzymanie domu i dzieci ( w wieku szkolnym -technikum- gimnazjum) Zaznaczam , że po akty urodzenia napisałam do właściwego Urzędu Stanu Cywilnego w innym mieście niż mieszkam obecnie- trwało to bardzo długo a odpowiedzią było , zamiast aktów urodzenia nakaz wpłaty na konto USC opłaty za akty- dopiero wówczas mogą mi je wysłać
naprawdę nie stać mnie było na to.Prosiłam urzędniczkę Gminy by przyjęła ode mnie kserokopie , a oryginały dostarczę jak już będę miała wypłacaną zaliczkę i rodzinne na dzieci -Kolejny raz mi odmówiono -Jest już koniec marca a ja jestem bez zaliczki i rodzinnego na dzieci tylko dlatego , że mam kserokopie aktów urodzin dzieci.Na Boga! jednym egzemplarzem nie jestem w stanie załatwić wielu spraw
do szkoły oryginał! do kościoła oryginał ! koszmar -kolejny raz czekam na ich przesłanie ( prośbę na druku gminy wysłałam priorytetem poleconym) Czekam już 2 tydzień
Proszę powiedzcie mi dlaczego tak jest? dlaczego pozbawia się mnie pomocy.Nigdy nie korzystałam z Opieki Społecznej -przez ponad dziesięć lat sprawę alimentów egzekwował komornik -były mąż notorycznie uchyla się od ich płacenia, a ja nie mogę zwyczajnie istnieć , gdy nie wskażę wszystkich niezbędnych dokumentów
mam je i cóż z tego skoro brakuje mi oryginału (wcześniej wypłacała mi je inna gmina i tam nie żądano oryginału) Czy w takim razie jak już upragnione akty urodzeń do mnie przyjdą wyczekiwaną pocztą , to dostanę wyrównanie zaległej zaliczki?
Proszę jeśli ktoś może napisać mi coś więcej -doradzić to również na mojego maila -
Proszę jeśli ktoś może napisać mi coś więcej -doradzić to również na mojego maila -