prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku maggiemagdalena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maggiemagdalena

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam. chcialabym sie dowiedziec jak moge znalesc mojego brata. Zostal on ekstradowany z UK dwa tygodnie temu i nie mam zadnych wiadomosci gdzie on teraz przebywa. Czy ktos zna jakis adres e-mail lub nr telefonu gdzie moglabym dowiedziec sie czegos? Ja mieszkam w Anglii i nie mam pojecia gdzie moge go szukac. On nie zna mojego telefonu ani adresu na pamiec wiec nie moge liczyc na to ze on sie odezwie. z gory dziekuje.

spróbuj zadzwonić do Warszawy na Białołękę może tam jest, zazwyczaj tam transortuja więźniów deportowanych z UK
tu masz telefony Jednostki organizacyjne

Ostatnia edycja:
Po pierwsze: nikt nie udzieli ci takiej informacji na telefon czy maila - musisz się przejść osobiście i móc jakoś udowodnić, że jesteś jego siostrą (np. odpisem aktu urodzenia, że macie tych samych rodziców).

1. (trudniesze): znajdź posterunek policji w UK na którym zatrzymano brata. dowiedz się tam który sąd w UK wydał zgodę na ekstradycję i idź do tego sądu. jeżeil to nie podziała, następne kroki kierujesz do Wyspiarskiego odpowiednika Ministerstwa Spraw Wewnętrznych (Home Office) i tam spróbuj się dowiedzieć, czy brata wydano za pomocą ekstradycji czy na mocy Europejskiego nakazu aresztowania.

Poza tym jeżeli zatrzymano cudzoziemca to w ambasadzie PL na wyspach albo w Konsulacie PL na Wyspach także powinni coś wiedzieć (co nie znaczy, że powiedzą).

jeżeli była ekstradycja to następna wizyta to polskie ministerstwo spraw wewnetrznych. jak to nie poskutkuje to ministerstwo sprawiedliwości, potem prokuratura Generalna w PL, potem Centralny Zarząd służby więziennej (tam prowadzą ewidencję, gdzie który skazany lub tymczasowo aresztowany przebywa) a na końcu rzecznik praw obywatelskich.

2. (trochę łatwiejsze i za pewne o wiele droższe): wynajmij adwokata w Warszawie (tylko udziel mu pełnomocnictwa do obrony, żeby miał podkładkę do działania, dopóki nie spotka się twoim bratem).
wyjście to jest o tyle dobrze, że adwokata-obrońcę muszą do twojego brata dopuścić, choćby nie wiem co. Natomiast ciebie mogą nie dopóścić na widzenie (zwłaszcza jeżeli jest tymczasowo aresztowany a nie tylko ekstradowany do odbywania kary już zasądzonej).

acha: jeżeli brat jest tymczasowo aresztowany to muszą poinformować przynajmniej jedną osobę najbliższą dla niego (niekoniecznie ciebie, chyba, że jesteś dla niego jedyną rodziną) - oczywiście przy załozeniu, że brak nie zażądał by cię nie informować. Prawdopodobnie poinformują cię listownie a w tym liście będzie informacja, który sąd lub prokuratura w PL cię informuje. Potem wystarczy tylko tam pójść i dowiedzieć się w którym areszcie śledczym znajduje się brat. (aczkolwiek to, że powiedzą ci gdzie on jest nie znaczy, że pozwolą ci na widzenie).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie zawsze trzeba postepowac według tych procedur, każdy przypadek jest inny, u nas wystarczyło zadzwonic
mozna zadzwonic do Home Office, może przebywac jeszcze w wiezieniu tzw przejściowym czekając na deportacje, ale ja spórbowałabym Białołekę lub inne ZK w Warszawie, np Grochów
acha i jeszcze jedno, nikt nie poinformował nikogo kiedy odbyła sie ekstradycja, tę datę wiedział osadzony, żaden list nie przyszedł i nikt nie zadzwonił, wiec nie ma co czekać na informacje od nich
ale jeszcze raz powtarzam kazdy przypadek jest inny

Ostatnia edycja:
To ze zostal ekstradowany 5-go maja dowiedzialam sie z sadu w Uk w ktorym mial sprawe i zostal osadzony do aresztu do Zadnego listu ani telefonu ze strony polskiej nikt z rodziny nie otrzymal. Wydaje mi sie Ze powinni poinformowac rodzine co sie z nim dzieje. Chcialabym zaznaczyc ze on nie jest przestepca. Znalazl sie w zlym miejscu o zlej porze. Wiem ze kara wynosi 1.5 do 2 lat.

DexterAP napisał:
2. (trochę łatwiejsze i za pewne o wiele droższe): wynajmij adwokata w Warszawie (tylko udziel mu pełnomocnictwa do obrony, żeby miał podkładkę do działania, dopóki nie spotka się twoim bratem).
A skąd wiesz, że postępowanie przeciwko bratu założycielki tematu prowadzi Warszawa, a nie np Rzeszów lub Szczecin...

wyjście to jest o tyle dobrze, że adwokata-obrońcę muszą do twojego brata dopuścić, choćby nie wiem co.
Jeżeli osoba jest tymczasowo aresztowana, to obrońca i tak musi najpierw uzyskać zgodę organu dysponującego i przede wszystkim ustalić gdzie klient przebywa.

jeżeli brat jest tymczasowo aresztowany to muszą poinformować przynajmniej jedną osobę najbliższą dla niego
Bzdura. Powiadomienie następuje wyłącznie na żądanie aresztowanego. Jeżeli tymczasowo aresztowany nie chce aby kogokolwiek powiadamiać, to nie ma przepisu zmuszającego jakikolwiek organ do powiadamiania rodziny czy znajomych osadzonego.

Rada dla maggiemagdalena: udaj się do Sądu który rozpatrywał wydanie Polsce Twojego brata. Tam ustal, który Sąd lub która Prokuratura poszukiwała Twojego brata, oraz w miarę możliwości sygnaturę akt sądowych / prokuratorskich.
Dalej możesz najpierw spróbować telefonicznie skontaktować się z prowadzącym postępowanie i uzyskać choćby wstępne informacje o miejscu osadzenia. Jeżeli rozwiązanie to nie da rezultatu, to pozostaje Ci opcja z obrońcą - najlepiej z miejsca gdzie sprawa jest prowadzona.

to w przypadku zatrzymania mają powiadomić na wniosek zatrzymanego. Natomiast w przypadku tymczasowego aresztowania - muszą, chyba, że nie ustalili najbliższych osób ewentualnie tymczasowo aresztowany sobie tego nie życzy

Co do obrońcy to i tak muszą go dopuścić najwyżej przez pierwsze 14 dni mogą zastrzec obecność prokuratora lub osoby przez niego upoważnionej. Inna sprawa, że zaraz po dopuszczeniu brat musi sam ustanowić go pełnomocnikiem - gdyby mu odmówili kontaktu z obrońca to naruszają prawa podejrzanego. A za taki "numer" to lecą nawet skargi kasacyjne a potem dyscyplinarki...

A adwokat dlatego ma być z Warszawy a nie np z Rzeszowa, że on ma to ZROBIĆ (w warszawie ma najbliżej do wszystkich urzędów, ministrestw itp) a nie tylko za przeproszeniem "wysłać pisemko za zwrotką".

A propos "bzdury":

Art. 261. KPK
§ 1. O zastosowaniu tymczasowego aresztowania sąd jest obowiązany bezzwłocznie
zawiadomić osobę najbliższą dla oskarżonego; może to być osoba wskazana
przez oskarżonego.
§ 2. Na wniosek oskarżonego można również zawiadomić inną osobę zamiast lub
obok osoby wskazanej w § 1.
§ 3. O zastosowaniu tymczasowego aresztowania sąd jest obowiązany niezwłocznie
zawiadomić pracodawcę, szkołę lub uczelnię, w stosunku do żołnierza –
jego dowódcę, a w przypadku, gdy oskarżonym jest przedsiębiorca lub niebędący
pracownikiem członek organu zarządzającego przedsiębiorcy, na jego
wniosek – zarządzającego przedsiębiorstwem.

Powrót