prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku loofer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loofer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
witam 10 lat temu skradziono mi dokumenty tj. dowod osobisty i paszport. po jakims czasie zostalem powiadomiony pisemnie ze mam do splaty jakas zaleglosc za telewizje nazwy nie pamietam. zadzwonilem opowiedzialem o kradzieży kazano mi przeslac zaswiadczenie zgloszenia i tak postapilem i spokoj przez 10 lat byl. teraz firma presco przysyla mi monit ze mam zadluzenie 1000 zl z groszami w dodatku adres sie nie zgadza inna nazwa miejscowosci tylko moje imie i nazwisko. zadzwonilem do nich okazalo sie ze ktos placil regularnie abonament nie zostala zaplacona ostatnia czy tam dwie ostatnie raty i to z odsetkami i jakas kara mam zaplacic. kazali isc mi na policje policja powiedziala ze przyjac takie zgloszenie to absurt :!: z tego co pamietam wzieto ta tv 200 km od mojej miejscowosci. po telefonie jaki wykonalem do presco nekaja mnie telefonami strasza komornikiem umieszczeniem w krd. nie bralem nigdy zadnej tv za ktora trzeba placic abonament i nie mam zamiaru placic nawet jak by byl to 1 grosz.:x jak mam sie bronic co z tym zrobic adwokat u którego bylem powiedzial ze to próba wyludzenia

Na wstępie poproś o okazanie Ci umowy, na podstawie której są świadczone usługi na Twoją rzecz. I napisz im, że Ty żadnej umowy nie podpisywałeś z taką a taką telewizją i nigdy na adres zameldowania nie otrzymywałeś żadnej korespondencji. Będą cię pewnie tak starszyć dopóki nie zmiękniesz i nie zapłacisz bądź postawisz sie im konkretnie, czyli napiszesz, że Twoim zdaniem jest to próba wyłudzenia (z uwagi na powyższe okoliczności, czyli np: brak jakiejkoliwek umowy) i zgłaszasz to do prokuratury.

Hm.
Przychodzą mi do głowy 3 rozwiązania. Najpierw skompletuj dokumentacje ws. kradzieży dokumentów i wyślij poleconym, za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do tych firm, wyznacz termin na zaprzestanie - albo i zażądaj niezwłocznego zaprzestania tych praktyk.

Później, gdy pisma i telefony nie ustaną masz dwie drogi:
1) sprawa o uporczywe nękanie;
2) powództwo o ustalenie nieistnienia zobowiązania? W razie przegranej - oni ponoszą koszty.

Droga trzecia, kto wie, czy nie najszybsza: Federacja Konsumentów. Z doświadczenia wiem, że mają całkiem sporą siłę działania. Pokażesz wszystkie dokumenty, opiszesz sprawę, oni się dalej tym zajmą.

Powrót