Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku erato75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erato75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Obecnie mieszkam w Polsce, jestem osobą bezrobotną, zarejestrowana w urzedzie pracy.W najblizszym czasie zamierzam wyjechac do Niemiec aby zamieszkac wraz z mom przyjacelem,dodam ze jest Niemcem. oczywiscie chcalabym tam podjac prace..ale mam swiadomośćze beed sie musiala natrudzic aby ja najpierw znaleźć.Problem dotyczy jednak mojego ubezpieczenia.Czy musiala oplacic je sobie prywatnie do czasu znalezienia pracy? chodzi mi oczywiscie o ubezpieczenie w razie choroby, wypadku, pobytu w szpitalu?

a co w przypadku, gdy bede zameldowana i zarejestrowana w urzedzie pracyy w Niemczech? Z gory dziekuje za odpowiedzi..

to niczego nie zmienia
W Niemczech nie oplacaja ubezpieczenia za samo zarejestrowanie sie w Urzędzie Pracy(tak jak to bylo/czy jest w Polsce)..Tu kazdy bezrobotny Niemiec ma prawo do zasiłku, wtedy oplacaja takiej osobie ubezpieczenie zdrowotne,czyli osobom z prawem do zasilku ALGI czy ALGII/socjalnego.Ty takowego prawa nie bedziesz miala zaraz.

dziekuje za odpowiedź, pozdrawiam

Witam, mam pytanie; obecnie jestem z mężem i córką w Niemczech. Maż ma Gewerbe ale od 1.06 zostanie zatrudniony w niemieckiej firmie ( z prywatnego ubezpieczenie przejdzie na państwowe), natomiast ja jestem zatrudniona w Polsce, ale obecnie przebywam na urlopie wychowawczym, mam z córką PL ubezpieczenie w ZUS-ie i posiadamy karty EKUZ. Konkretnie to chcialabym się dowiedzieć czy mogę pozostać na swoim PL ubezpieczeniu i mogę zostać ubezpieczona razem z córką u męża (na państwowym niemieckim). Dodam, że umowę o pracę mam do końca tego roku. Czy muszę zrezygnować juz teraz z PL posady?

Powrót