prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku selunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

selunia

Użytkownik
Odpowiedzi
40
mam ciezka sytuacje i kompletnie nie wiem co robic, gdyz mialem wyrok w zawieszeniu za kradziez i popelnilem kolejne wykroczenie jadac pijany na rowerze. dostalem wyrok kolejny w zawieszeniu na 8 miesiecy odrobku spolecznego po 20 godzin miesiecznie. Adres stalego pobytu to Grudziadz i tam mialem odrabiac godziny, jednak mieszkam i pracuje w Poznaniu. napisalem pismo ze chcialbym odrabiac te godziny w Poznaniu ale nie dostalem odpowiedzi.Faktem jest ze nie stawilem sie, zeby odrabiac godziny bo czekalem na odpowiedz, nie mam mozliwosci jezdzic do Grudziadza, zeby je odrabiac. dzis sie dowiaduje , ze mam wyrok 8 miesiecy pozbawienia wolnosci i zaklad karny. co mam robic? czy jest jakas jeszcze mozliwosc i sznasa owolania tego wyroku? moge odrobic jeszcze te godziny, albo zamienic je na grzywne?chce uniknac kary w zakladzie. prosze o pomoc

Jeżeli zarządzono już wykonanie kary to będzie ciężko.

no z tego co sie dowiedzialem to juz zarzadzono. i co teraz mam robic?

Trudno w tej sytuacji znależć wyjście jeśli jest już bilet do zakładu karnego :what: mozna próbować złożyć wniosek o odroczenie wykonania kary.
Po spłaceniu grzywny można też wnioskować o umniejszenie kary pozb wolności o tą grzywnę w przeliczeniu na stawki dzienne- ale przy wyroku 8 mies możesz starać się o warunkowe dopiero po 6 mies...

ale o jakiej grzywnie jest mowa? musze gdzies wnoiskowac o grzywne?

chcialbym zlozyc wniosek o odroczenie kary ale prosze mi powiedziec z jakiej przyczyny moglbym sie o to ubiegac.

Radzę iść przede wszystkim do sądu i spytać się kiedy zarządzono wykonanie kary- przysługuje na nie zażalenie i na jakiej podstawie. Iść do kuratora- jeśli był przydzielony i próbować z nim też sprawę wyjaśnić, skoro wysłał pan pismo, że chciał odrobić te godziny społeczne.

Wniosek o odroczenie wykonania kary można pisać gdy z jakiejś ważnej przyczyny nie może pan odbywać w danej chwili kary pozb wolnośći- czyli ciężka choroba która musi być leczona w warunkach wolnościowych lub trudna sytuacja rodzinna- typu utrzymuje pan chorą matkę i bezrobotną żonę i dzieci.

ale skoro ciazy nade mna kara w zakladzie czy moge isc do sadu? prosze mi napisac o jakiej grzywnie pani pisala wczesniej? gdzie moge zalatwic z ta grzywna i na czym to bedzie polegalo?

a czy sad w Poznaniu poinformuje mnie? czy musze jechac do Grudziadza?

ale co z ta grzywna? czy jest szansa jakas.przeciez mialem odrabiac godziny a nie odrobilem ich w pierwszym miesiacu..podejrzewam ze przez to mi odwiesili zawiasy i zostalam skazany na zaklad? moge jakos to odkrecic?

ratunku

mam wyrok 8 miesiecy pozbawienia wolnosci w zakladzie, ale nie wiem dokladnie za co, gdyz mialem dwie sprawy i wyroki w zawieszeniu. pisma , ktore przychodzily do mnie wracały do sądu, gdyz bylem za granicą. czy moge stawic sie do sadu i dowiedziec sie kiedy orzeczono wyrok, na jakiej podstawie i czy moge jeszcze zlozyc zażalenie? boje sie, ze kiedy w sadzie zobacza ze mam wyrok pozbawienie wolnosci to od razu mnie stamtad wezma do wiezienia? czy jest to mozliwe?

Proszę nie dublować tematów -Y

[cytat="selunia"]dostalem wyrok kolejny w zawieszeniu na 8 miesiecy odrobku spolecznego po 20 godzin miesiecznie. [/cytat]

Skoro kara była warunkowo zawieszona to nie bardzo rozumiem czemu ją zamieniono na karę zastępczą (czy dobrze rozumiem że bez wcześniejszego zarządzenia wykonania, czy poprostu nieskładnie piszesz?)

[cytat:31jp8w8b]Adres stalego pobytu to Grudziadz i tam mialem odrabiac godziny, jednak mieszkam i pracuje w Poznaniu. napisalem pismo ze chcialbym odrabiac te godziny w Poznaniu ale nie dostalem odpowiedzi.[/cytat:31jp8w8b]

Może dlatego że wykonanie kary było warunkowo zawieszone?

[cytat:31jp8w8b]dzis sie dowiaduje , ze mam wyrok 8 miesiecy pozbawienia wolnosci[/cytat:31jp8w8b]

Jeśłi jest to osiem miesięcy pozbawienia wolności to na pewno nie za to ograniczenie wolności (bo za 8 miesięcy ograniczenia wolności zastępcza kara pozbawienia wolności ma wymiar 4 miesięcy)

Krótko mówiąc, mam wrażenie że sam dokładnie nie wiesz co jest grane...

A może "odwiesili" Ci ten pierwszy wyrok? Jaką tam miałeś karę?

Powrót