prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku basian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
dzien dobry

chciala bym bardzo prosic o pomoc gdyz sama juz wariuje pochodze z Polski dwa ostanie lata spedzilam w londynie poznalam tam mojego obecnie narzeczonego ktory pochodzi z Azji chcemy sie pobrac w Polsce ale zalezy nam tylko na slubie cywilnym wczoraj bylam w urzedzie i powiedzieli mi ze potrzebuje jego paszportu skruconego aktu urodzenia i zaswiadczenie o moznosci brania slubu czy jakos tak (nie znam sie) ale moj narzeczony musi to potwierdzic osobiscie ale nie moze pozwolic sobie na przylot do Polski wiec dostalam informacje ze on moze mnie zrobic swoim pelnomocnikiem i sad moze go zwolnic z obowiazku posiadania tego dokumetu (dokument ten ma pochodzic z bangladeszu i osobiscie ma go odebrac ale on nie moze tam poleciec bo to jest nie mozliwe )i bylam dzisiaj w sadzie chcialam to zalatwic a oni mi powiedzieli ze nie moga udzielic mi zadnych informacji musze sie udac to prawnika i mnie jednym slowem splawili zwlaszcza pani jedzaca i rozmawiajaca ze mna w tym czasie paczka...nie wiem co mam teraz robic tak naparwde niebardzo moge pozwolic sobie na wynajem prawnika a slub chce wziac 9 sierpnia tego roku i boje sie ze niezdarze a wszystko juz jest gotowe bardzo prosze o pomoc i udzielenie mi porad co powinnam w takiej sytuacji zrobic
z gory dziekuje..
barbara

[cytat:2ji5gts7]wczoraj bylam w urzedzie i powiedzieli mi ze potrzebuje jego paszportu skruconego aktu urodzenia i zaswiadczenie o moznosci brania slubu czy jakos tak (nie znam sie) ale moj narzeczony musi to potwierdzic osobiscie ale nie moze pozwolic sobie na przylot do Polski [/cytat:2ji5gts7]
Potrzebujesz te wszystkie zaświadczenia na zawarcie ślubu niech mu rodzice doślą na jego adres

mam tylko takie pytanie musze wnies do sadu wniosek o zwolenie mojego narzeczonego Azjate o zwolnienie go z obiwazku ukazania dokumentu wydanego przez jego sad o nieprzeciwnosci wziecia slubu w polsce czy jakos tak i bylam w tym sadzie i niecgcieli ze mna za bardzo rozmawiac odeslali mnie do radyc prawnego ktory mi powie to samo co wiem mam tylko taka prozbe i pytanie czy ja musze sama napisac ten wniosek czy ja dostane specjalny wniosek z sadu prosze o odpowiedz

Witam
Moim zdaniem (sam przez to przechodziłem) najlepszym rozwiązaniem jest uzyskanie z kraju, z którego pochodzi narzeczony dokumentu potwierdzającego zdolność prawną do zawarcia związku małżeńskiego. Zwolnienie z tego dokumentu wydane przez sąd w Polsce to tak fajnie brzmi w teorii, w praktyce to nie działa wogóle (jeżeli taka sprawa doszłaby do skutku to musi to iść przez konsulaty itd. więc wyobraź sobie ile to potrwa). To nie jest zwolnienie z lekcji w-f. Nie dość, że nie ma się w sądach kogo zapytać to odsyłają jedni do drugich a najlepiej jakbyś "se już pan stąd poszedł". Ja zwątpiłem jak mi powiedzieli, że sprawy cudzoziemców rozwiązuje tylko Sąd Główny w Warszawie - jedyny na całą Polskę zajmujący się sprawami cudzoziemców. Poza tym takie zwolnienie przysługuje o ile się nie mylę tylko takim osobom które pochodzą z kraju, który jest zakwalifikowany jako nie wystawiający Zaświadczenia o zdolności prawnej. Więc najpierw musiałabyś zapytać się w USC czy w tym kraju wydawane jest takie zaświadczenie czy nie. Moja żona jest też z Azji i pomimo problemów z uzyskaniem tego dokumentu w jej państwie, za drugim razem wystawili jej dokument akceptowalny przez polski USC. Najlepsze jest to, że w jednym USC kierowniczka nie unała tego dokumentu a w drugim uznała. :o Wtedy jak rozeznawałem tą sprawę podobnie jak Ty też mi radzili żeby załatwić to potwierdzenie i w końcu jakoś przeszło. Ja podszedłem do tego tak, wydębiłem od kierowniczki USC co ma być w tym dokumencie zawarte, posłałem to żonie ona poszła do swojego USC i tam jej to napisali i podbili. W Azji to tak jest że można załatwić większość takich spraw. Jeżeli chcesz to napisz maila to chętnie poradze jak będę mógł.

Powrót