prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku iperon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iperon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prosze o pomoc w nastepujacej sprawie:
Grozono dziewczynie wielokrotnie smsami z zarejestrowanego nr.
Gdy zglosila to na policje wszczeto postepowanie. Niebawem sprawca przyszedl do dziewczyny z zamiarem zabicia jej majac ze soba niebezpieczne narzedzie. Na kilka godzin przed tym grozil jej ze dzis ja zabije. Zostal zatrzymany przez policje po tym jak ona zauwazyla go i powiadomila telefonicznie policje. Gdy sprawca czekal na nia i zostal ujety przez policje nawet nie mial(od kilku godzin) kontaktu wzrokowego z ofiara. Jest bardzo prawdopodobne ze sprawca byl od poczatku tego dnia stale obserwowany (rowniez w czasie gdy czekal na nia) przez policje i ta dobrze wiedziala o wszystkim i znala jego zamiary. Czy jest mozliwosc postawienia zarzutu usilowania zabojstwa nawet gdy nie spotkali sie, byl obserwowany w tym momencie przez policje tylko czekal tam na nia z zamiarem zrobienia jej krzywdy.

Wg mnie raczej wątpliwe, musiałoby być o wiele więcej dowodów niż to co pan napisał...groźby karalne prędzej...choć nie znając dokładnie sprawy trudno powiedzieć...

Coz napisales ze sprawca przyszedl do dziewczyny z zamiarem zabicia jej. Powinienies wiedziec ze od groźby karalnej do zamiaru zabicia czy nawet spowodowania cięzkiego uszczerbku na zdrowiu jest daleka droga. Jesli w istocie mial zamiar jej zabicia ( roztrzygnieciem zajma sie organy sciagania) to mozna postawic zarzut usilowania zabojstwa art 13 w zwiazku z art 148 par 1 aczkolwiek w tej sytuacji sadze ze zaszlo zbyt malo okolicznosci na postawienia tak ciezkiego zarzutu. Dlatego radzilbym nie opierac aktu oskarzenia na usilowaniu zabojstwa gdyz zdecydownaie zbyt ciezko nastepnie udowodnic ze dzialania sprawcy wypelnialy znamiona usilownaia, w tym przypadku nie wiem czy nawet mozna mowic o przygotowaniu...

to oczywiste ale jest jedna z przeslanek ktore musza zaistniec by mozna bylo przypisac usilowanie. art 13 par1!!

powodzenia w udowadnianiu przed Sadem tego zamiaru...

Powrót