Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku nat6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nat6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Chciałabym się dowiedzieć czy możliwe będzie odebranie należnych pieniędzy od dłużnika bez spisanej przedtem umowy ? Sprawa wygląda tak, w zeszłym roku zamieszkałam z koleżanką w wynajętym mieszkaniu, umowa najmu została zawarta na jej nazwisko z uwzględnieniem mojej obecności wraz z pełną odpowiedzialnością majątkową za ewentualne wyrządzone szkody. Umowa została sporządzona w październiku, z pewnych przyczyn musiałam wyprowadzić się z wynajmowanego mieszkania w pierwszej połowie tego samego miesiąca. Aneks do umowy został sporządzony, wykluczając mnie z osób przebywających w mieszkaniu. Pzy podpisaniu umowy zapłaciliśmy kaucję zwrotna w wysokości jednego czynszu tj. 1200 zł wraz z czynszem bieżącym oraz zapłatą z góry za następny miesiąc, łącznie poniesione koszty to 3600 zł, oczywiście każda z nas opłaciła równa połowę tej kwoty. Z racji tego, iż nie mieszkałam w miesiącu, który opłaciłam z góry (listopad) ustaliliśmy, że od stycznia tego roku moja dłużniczka spłaci mi kwotę 1200 zł ( kaucja 600 zł + 600 zł połowa czynszu za listopad) w 3 ratach po 400 zl, ewentualnie spaci jednorazowo przy zwrocie kaucji od właściciela. Mieszkanie oddała pod koniec stycznia, twierdząc, że właściciel potrącił jej całą należność za wyrządzone szkody i oznajmiła, że pieniędzy od niej żadnych nie dostanę. Mam wiadomości SMS oraz wiadomości na skrzynce e-mail, gdzie wcześniej uzgodniła ze mną formę spłaty, czy w takim przypadku mogę ubiegać się sądowo o spłatę tych należności od niej ? Bardzo proszę o odpowiedź, z góry dziękuję !

Możesz się ubiegać na pewno. Jeżeli polubownie nie da się z nią dogadać... Musisz mieć wszystkie dokumenty dotyczące wynajmu mieszkania, z kim, gdzie za ile, wszystko dokładnie musisz udokumentować, bo jak nie masz umowy i innych dokumentów to nie pchaj się do sądu bo może być ciężko ;) Kolejna sprawa to to że jeżeli ona udokumentuje to że właścicielka pobrała pieniądze za wyrządzone szkody w mieszkaniu w którym mieszkałyście czyli 600 zł kaucji ( z Twojej strony) to kaucji od niej nie odzyskasz możesz się tylko starać o odebranie kosztów wynajęcia mieszkania za miesiąc do przodu w którym nie przebywałaś tam wraz z koleżanką. Takie jest moje zdanie ale jeszcze dopytaj dla pewności ;)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. :) Oczywiście mieszkanie w dniu mojej wyprowadzki było w stanie nienaruszonym.

Powrót