Proszę o pomoc.

• Autor wątku Autor wątku Michałpanama
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michałpanama

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam problem z firmą ultimo która nęka telefonami listami.Po jednej z rozmów udało mi się otrzymac sygnaturę akt ponieważ ultimo uzyskało prawomocny nakaz zapłaty tytuł wierzytelności w e Sądzie w Lublinie.O czym dowiedziałem się telefonicznie.Zaraz po tym fakcie zadzwoniłem do tegoż Sądu i dowiedziałem się że pismo w tej sprawie było wysyłane na adres pod którym nie przebywam od 16 lat.Dwukrotnie awizowane 20 grudnia 28 grudnia 2011 i 05 styczeń 2012 nastapił zwrot przesyłki.Nigdy nie miałem w ręku tego pisma za poradą Pani z e Sądu napisałem wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw oraz wniosek o uchylenie nakazu zapłaty.Dodałem załączniki własnoręczne oświadczenie mamy z którą mieszkam pod innym adresem od tych 16 lat kserokopie dowodów osobistych.Co prawda przemeldowanie nastąpiło w 2013 roku.Korespondencję z Zusu na prawidłowy adres oraz foldery reklamowe firmy Ultimo na o dziwo prawidłowy adres korespondencyjny.Otrzymałem taka oto odpowiedż z e Sądu w Lublinie Cytuję co Zarządza " Wezwac pozwanego do uzupełnienia braków formalnych wniosku o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty poprzez wskazanie okoliczności uzasadniajacych wniosek,w szczególności co do uprawdopodobnienia i wskazania momentu ustania przyczyny w uchybieniu terminu, od którego należy liczyc termin tygodniowy do złożenia wniosku o przywrócenie terminu -w terminie tygodniowym od daty doręczenia niniejszego zarządzenia pod rygorem zwrotu wniosku o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu" ???? To jest jedno zdanie co do słowa.Bardzo proszę o pomoc ewentualnie za wytłumaczenie ludzkim jezykiem co mam zrobic.Zależy mi żeby miec szansę powalczyc przed Sądem podnieśc zarzut przedawnienia w ogóle walki z firmą Ultimo.Kwota której rząda jest niewspółmierna do zasądzonej.Sąd wydał nakaz co do jednej wierzytelności Ultimo twierdzi że ma jak to ładnie Pani ujeła podpiete dwie sprawy pod to orzeczenie.Praktyki tego typu firm pozostawiają wiele do życzenia.Jestem osobą bezrobotną zarejestrowana jako bezrobotna nic nie posiadam nie otrzymuję żadnych faktór rachunków nic co by mogło mnie uwiarygodnic ze nie mieszkam tam od lat bo chyba o to chodzi w tym piśmie ale nie jestem pewien.Z góry dziękuję za pomoc.

Namieszane strasznie w tej sprawie.
Potrafisz udowodnić ten adres zamieszkania (inny od wysyłki nakazu) jakimś kwitem, rachunkiem, umową najmu, aktem notarialnym itp na lata 2011-2012? Jeśli tak to prosta rada - wycofaj wniosek o przywrócenie terminu i złóż sam sprzeciw wskazując i udowadniając załącznikiem brak prawidłowego doręczenia nakazu.
Brnąc w uprawdopodobnienie zachowania terminu i ustania przyczyny zamotasz się jeszcze bardziej samemu.

Czy wysyłając jeszcze raz sprzeciw nie zostanę zdyskwalifikowany ?Czy wycofac wniosek o przywrócenie terminu muszę jakoś oficjalnie?Po przedstawienu sprawy telefonicznie w e sądzie powiedziano mi żebym pisał wniosek i sprzeciw jednocześnie własnymi słowami i załączniki o których mowa była wcześniej miały w zupełności wystarczyc.Tak to pięknię brzmiało po czym otrzymuje odpowiedż (jak wyżej) której sama Pani w e sądzie nie potrafi sprecyzowac dzwoniłem:)Nie chcę stracic 7 dniowego terminu na odpowiedz i napisac coś sensownego żeby sprawa miała swój ciąg dalszy.Nie chciałem sie bawic w żadne uprawdopodobnienie zachowania terminu i ustania przyczyny nie wiem o co z tym chodzi?

Jeszcze w sprawie załączników poprzednie były z 2014 r może dlatego się nie podobały. Wykopałem pisma z ZUS-u z 2010 2008 r na prawidłowy adres korespondencyjny ten pod którym przebywam od 16 lat.Oraz pismo od Komornika Sadowego również na prawidłowy adres z datą 12.10.2011 czyli tuż przed awizowanymi pismami z e Sądu.Wniosek Komornik potrafił znależc e-Sąd nie albo został wprowadzony w błąd .Mam nadzieje że to juz solidna podstawa do wniesienia sprzeciwu? Pytanie czy sprzeciw uzasadniac nieprawidłowym doręczeniem czy czymś jeszcze i co dalej jeżeli zostanie uznany?

Najlepiej jakbyś pokazał komuś te akta z e-sądu, bowiem pytanie i odpowiedź będzie rodziło kolejne pytania. Tak na teraz to ja bym napisał pismo procesowe i wskazał że sprzeciw należy przyjąć gdyż termin na jego wniesienie nie zaczął biec z uwagi na brak prawidłowego doręczenia nakazu zapłaty i udowodniłbym załacznikiem ten inny prawidlowy adres.
Ze wskazaniem bym się nie bawił, bo wskażesz coś, sąd uzna że to nie wystarczy - a sprawa stoi w miejscu zamiast pozbyć się prawomocności nakazu.

Ostatnia edycja:
Problem w tym że nie mam żadnych pism z e Sądu nakaz zapłaty był dwukrotnie awizowany po czym wrócił do sądu . W ten sposób został uznany za dostarczony i na tej podstawie Ultimo uzyskało to co chciało.Wszystkie moje informacje uzyskałem drogą telefoniczną od Ultimo sygnaturę . Mając sygnaturę zadzwoniłem do e-Sądu w Lublinie po rozmowie wysłałem wniosek o przywrócenie terminu wraz ze sprzeciwem.Pierwsze pismo jakie otrzymałem od e Sądu to właśnie to magiczne zdanie wymienione wyżej celem uzupełnienia braków formalnych.Wcześniej nigdy nic od nich nie dostałem.Tylko śmiecie od Ultimo.W miedzy czasie odbyła się jedna bezskuteczna egekucja Komornicza.Komornik umorzył Ultimo dalej drąży.

I będzie drążyć, jak tego nie załatwisz. Tak jak powiedziałem, w e-sądzie ma się znaleźć sprzeciw z udowodnieniem innego adresu zamieszkania.

Ok dzięki jutro kontrolnie będę bębnił telefonicznie do e-Sądu może jeszcze uda mi się coś dowiedziec mam już numer bezpośrednio do Pani referendarz orzekającej a nóż jakoś się ustosunkuje do tego złożonego zdania:)Sprzeciw z nowymi załącznikami smaruję tak czy inaczej.Na bierząco będę informował o toku sprawy i pewnie zadawał pytania:)Serdecznie dziękuję za pomoc.

Witam ponownie po małej przepychance z Sądem w Lublinie (wysłałem sprzeciw z nowymi załącznikami) otrzymałem taką korespondencję.Dosłany został odpis pozwu o zapłatę i nakaz zapłaty w jednej kopercie Natomiast w drugiej postanowienie : Odrzucic wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. 2-przekazac sprawę do Sądu Rejonowego dla mojego miejsca zamieszkania. Z uzasadnienia wynika że nie doszło do prawidłowego doręczenia przesyłki tym samym nie rozpoczął biegu termin do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty.Z tego względu wniosek o jego przywrócenie należy uznac za niedopuszczalny i odrzucic.Jednocześnie sprzeciw jest uznany za skutecznie złozony jeszcze przed rozpoczęciem biegu terminu do wniesienia sprzeciwu.nakaz zapłaty utracił moc w całości. Moje pytanie jestem w domu czy tylko w połowie drogi? Rozumiem że zostanę poinformowany o sprawie przez właściwy sobie Sąd ? No i na sprawie podnoszę argument przedawnienia (3 lata długi telekomunikacyjne) Jak do tego sie ma przerwanie czy nadanie biegu sądowego i podobno termin wydłuza sie do 10 lat.?

Michałpanama napisał:
Moje pytanie jestem w domu czy tylko w połowie drogi?
Sprzeciw przyjęty, nakaz uchylony. Jeśli jest jakiś komornik, to umarzasz postępowanie tym kwitkiem co otrzymałeś.
Teraz sprawa trafi do sądu rejonowego. Albo będzie rozprawa, albo ultimo cofnie pozew. Jeśli na dzień wniesienia pozwu w 2011 roszczenie było przedawnione, to ten zarzut wystarczy. Nadto zarzut iż roszczenie jest nienależne.
Napisz z jakiego tytułu to roszczenie/a, z kiedy itp.

Faktury z dnia 2009-05-22 481.82 zł 2009-06-22 239.09 zł nota debetowa z dnia 2011-04-08 kwota 985.76 zł druga taka sama nota do drugiej faktury łączna kwota zadłużenia 2998.25 tyle z pozwu i nakazu zapłaty.Co innego foldery reklamowe ultimo tam widnieje druga wierzytelność o której w Sadzie nic nie wiedzą jak dla mnie kompletnie od czapy ewidentna próba wyłudzenia.Ale to inna bajka skupmy sie na tym wydaje mi się że zmie

Coś mnie urwało :) Wyglada na to że zmieścili się w tych trzech latach i czy wtedy jest to wydłużone do 10 lat. Czy mam szanse przed włąściwym Sądem walczyć że dopiero wczoraj otrzymałem nakaz zapłaty i na dzień dziesiejszy dług jest przedawniony? Dzwoniłem do Sadu w Lublinie, komornik dostanie postanowienie od Sądu sami mu wyślą ale póki co to jeszcze nie jest prawomocne.

zapomniałem data złożenia pozwu 07-09-2011 nakaz zapłaty data wydania 29-11-2011

Powrót