prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku julia9435
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julia9435

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Dzień dobry.Mam takie zapytanie,otóż moja córka jest w 2 klasie gimnazjum to jest szkoła taka z praktykami.Moje zapytanie będzie dotyczyło odnośnie ocen.A więc czy jest to normalne że pewna Pani nauczycielka może wstawiac jedynki za niby taką aktywnosc jeżeli w tym czasie dziecka niema w szkole a jest na zwolnieniu L4.?To jest szkoła taka ze niema zadnych prac domowych czy kartkówek klasówek itd.tylko oceny są wystawiane za aktywność na lekcjach.no ale jezeli dziecka niema w szkole choruje i jest na zwolnieniu to czy poprostu może jej tą jedynkę wystawić bo powiem że juz ich pare jest .Czy czasami nauczycielka nie łamie prawa?Proszę o odpowiedz na moje pytanie bo zamiezam zglosicto w kuratorium oświaty.Dziękuję

Może być tak, że jeśli nauczycielka dobrze uargumentuje wystawioną ocenę to nic po zgłoszeniu do kuratorium. Po wtóre co do aktywności to chyba dziecko jednak czasem w tej szkole bywało, a żeby być aktywnym to trzeba coś wiedzieć z danej dziedziny lub mieć umiejętności w danej kwestii. Ja tylko gdybam, ale tak to wygląda z mojego punktu widzenia. Może trzeba iść do nauczycielki i zapytać dlaczego wystawia oceny niedostateczne córce.

No dobrze,ale to są oceny z aktywnosci na lekcji jezeli nauczyciel pyta sie czegokolwiek na lekcji dziecka z jakiejs dziedziny to nauczyciel wystawia ocene ale jezeli jej nie bylo tego dnia to znaczy ze jej sie nie zapytala bo wiadomo dziecka niema to po co ta jedynka jeżeli nie była pytana,moim zdaniem to jest poprostu łamanie prawa i obniżanie dziecku oceny.Dlatego więc się pytam czy ten nauczyciel może tą jedynkę wystawić??Dziecko jest chore ma ponad 38 st.gorączki to ma mi leciec do szkoły zeby tylko tej jedynki nie dostać??!No przecież coś tu jest nie tak...czy ten nauczyciel dobre metody stosuje?

Proszę iść najpierw do nauczycielki, jeśli nie uzyska Pani odpowiedzi, proszę iść do dyrekcji, jeśli to nie pomoże to dopiero kuratorium. Mówię jak ja bym zrobiła, ale zostawiam to Pani ocenie. Niemniej warto zasięgnąć informacji nie tylko od córki, ale tez od nauczycielki.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi,dodam tylko że córka jest nowa w tej szkole i po raz pierwszy sie z czymś takim spotkałam.Już napisałam zapytanie do tej nauczycielki przez librusa i czekam na jej odpowiedz,i dodam również ze juz na samym początku również dostała taką ocenę,dziecko w dniu przepisania do tego gimnazjum juz na drugi dzien na dzien dobry otrzymała jedynkę za taką aktywnośc a w tym czasie rowniez jej nie było bo robiła badania które były potrzebne do praktyk.

nauczycielka -> dyrekcja -> kuratorium
Życzę powodzenia.

Bardzo sredecznie dziękuję i pozdrawiam i zyczę miłego dnia.

Ani "zasady" ani regulamin, nie mogą zezwalać na wstawianie ocen za nieobecność dziecka w szkole. Jest to praktyka niezgodna z UoSO.
Warto jednak pamiętać, że 50% nieobecności ( nawet usprawiedliwione) nie pozwolą klasyfikować ucznia do kolejnej klasy , nawet przy samych pozytywnych ocenach przedmiotowych.

Kalejdoskop ja też miałam wrażenie, że to chodzi o brak obecności. Założycielka wątku zamilkła, bo BYĆ MOŻE nauczycielka użyła argumentów;)

Powrót