proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku kinia149
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinia149

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam jestem chora na zanik kości a obecnie pracuje w Holandii czy mi przysługuje jakis dodatek do choroby tej co trzeba zrobić by uzyskać jakiś dochód do mojej choroby

Nic nie przysługuje. Ewentualnie można próbować otrzymać lżejszą pracę.

Witam serdecznie. Piszę bo nie wiem co już mam powiedzieć mej Teściowej?! Mianowicie moja teściowa 25-ęć lat emu wyjechała do Holandii, 20-cia lat temu wyszła za mąż za Holendra, który w ubiegłym roku zmarł (w grudniu) i odziedziczyła spory majątek, który udało Jej się sprzedać, no i teraz pojawił się problem. Bo na pewno wraca do Polski (ma mieszkanie własnościowe). Więc pytanie takie czy pieniążki ze sprzedaży całej posiadłości w Holandii jest Teściowej przelać na konto banku w Polsce czy pozostawić na koncie w banku Holenderskim, jak to jest z tym podatkiem? Z tego co mi wiadomo to chyba w Holandii jest o wiele większy, czy ktoś mógłbym mi coś nie coś powiedzieć albo do kogo mam się zwrócić o dobrą fachową pomoc???. Pozdrawiam.
Kazimierz.

Pieniądze ze sprzedaży nieruchomosci są na holenderskim koncie bankowym.
Kwoty te jeżeli chce przesłać na swoje konto bankowe w Polsce, najlepiej jest przelać np. co jakis czas do kwoty 15.000 euro.
Natomiast gdyby kupowała w Polsce nieruchomość to można albo wpłacić gotówką lub też przelewem.

Dziękuję bardzo, bardzo za wiadomość. Lecz chciałbym dopytać, a ten czas to jaki co miesiąc, dwa czy np., co kwartał???. A jeżeli chce Teściowa przelać jakąś kwotę mej żonie to ile może by Żona znów nie płaciła podatku? Gdzie jest najlepiej udać się po poradę? Pozdrawiam.

Trudno jest doradzic, gdyz moge doradzic iz np. raz w miesiacu przelac pieniadze np. dla danej osoby, a ta osoba nie zechce zwrocic tych pieniedzy, pozniej beda pretensje za porade.

Jest to sprawa bardzo indywidualna, nalezy ja dokladnie przemyslec, a w przypadku przelewu na nazwisko innej osoby, wczesniej spisac bardzo dokladna umowe, zawierajaca informacje nt. przekazania pieniedzy oraz ewentualnie pozniej zwrotu tych pieniedzy.\Czasmi jest lepiej zaplacic podatek i nie robic sobie niepotrzebnych problemow i klopotow.

Powrót