proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku 20mariika20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
2

20mariika20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
witam.. mam wielka prośbę chociaż nie wiem czy ktokolwiek będzie w stanie mi pomóc. pisalam juz na innym forum prawnym ale nie otrzymalam zadnej odpowiedzi :( jest taka sprawa... tatę wsadzono do więzienia w Potulicach, za odrobek... nie odrobil godzin poniewaz pracowal a kiedy indziej podobno nie mozna bylo... ostatnio dzwonil do mnie z wiezienia i prosil mnie zebym napisala pismo do sadu o zwolnienie z zakładu karnego... ale ja nie wiem kompletnie co mam tam napisac i jak... nie bardzo stac mnie na jakiegokolwiek adwokata bo mama kokosów nie zarabia tak właściwie to większoćś pieniędzi zarabiał tata a siostra chodzi do szkoły trzeba opłacic rachunkii kupic książki.., do tego jak w pracy u taty dowiedzieli się ze poszedl siedziec to go zwolnili... orientujecie sie moze co mam napisac?? nie mam zbyt duzo czasu poniewaz 17 sierpnia jest sprawa w sadzie co do wyroku... pomózcie....:(

20mariika20 napisał:
tatę wsadzono do więzienia w Potulicach, za odrobek...

17 sierpnia jest sprawa w sadzie co do wyroku...

To tata odbywa karę prawomocnie już orzeczoną, czy jest tymczasowo aresztowany do jakiejś sprawy? Choć to że dzwoni wskazuje że odbywa karę. W takim razie czego ma dotyczyć ta sprawa 17 sierpnia?

dzwonil do mnie z wiezienia i prosil mnie zebym napisala pismo do sadu o zwolnienie z zakładu karnego

Takie pismo powinien napisać (a przynajmniej podpisać) on. Ty nie jesteś stroną.

no właśnie pisałam w innym dziale i też mi napisano, że tata musi takie cos napisać... własnie co do tej sprawy to jest chyba zatwierdzenie wyroku... bo to było tak, że jak tata nie odrobił tego co miał, to przysłali mu pismo, że ma sie stawić do aresztu w celu odsiedzenia 6 miesięcy pozbawienia wolności... był 5 dni w areszcie i przewieźli go do Potulic czyli siedzi jako skazany... idę na widzenie w przyszła niedzielę tj 9.08 ale obawiam się, że jak on na tym widzeniu napisze to pismo to jak zaniosę w poniedziałek to do sadu to będzie za póxno, w ciagu 8 dni rozpatrzą to?? Czuje się bezradna.. 6 miesiecy to niby nie duzo, ale w naszej sytuacji to kupa czasu, a dla niego prawdziwy horror tym bardziej, że nie miał doczynienia z prawem....:mad:

20mariika20 napisał:
w ciagu 8 dni rozpatrzą to??

Nie wiem. Być może rozpoznają to pismo na tym wyznaczonym już posiedzeniu, ale warto by było ustalić czego ono dotyczy.

a wpuszczą mnie z wzorem takiego pisma na widzenie?? żeby tata ze mną napisał??
jedni zabijają i kary nie dostają a innych za odrobek wsadzają :confused:

w niektórych zk nie wpuszczą cie z niczym także nie miej wiekszych nadziei. w pismie który masz zaniesc ojcu jest dokładnie napisanie czego ono dotyczy, przeczytaj uważnie albo przepisz tresc zeby mozna było sie choć czegoś domyślac na tym forum.

Ja zwiedziłam kilka ZK i nigdzie nie miałam problemu wnieść wzoru pisma. Ostatnio do ZK typu zamkniętego dla recydywistów zawoziłam spory plik dokumentów związanych z wyrokiem TK w sprawie art 148 par 2 kk i jedyne, co robili to sprawdzali co tam pisze.

ja nawet byłam w takim zk ze dokumenty do podpisu dawałam , ale jest też taki Czb ze nic nie pozwalają wnośić tylko kasę.... na wszystko trzeba miec zgode dyrektora nawet na karty telefoniczne. wiec nie pisz ze da sie wnieść bo nie wszędzie sie da ale próbowac zawsze warto, Marika zapytaj na widzeniu czy cie wpuszcza i po sprawie.

passat napisał:
ja nawet byłam w takim zk ze dokumenty do podpisu dawałam , ale jest też taki Czb ze nic nie pozwalają wnośić tylko kasę.... na wszystko trzeba miec zgode dyrektora nawet na karty telefoniczne. wiec nie pisz ze da sie wnieść bo nie wszędzie sie da ale próbowac zawsze warto, Marika zapytaj na widzeniu czy cie wpuszcza i po sprawie.
To o czym piszesz jest niezgodne z prawem... Nikt, nie pisał skargi na ten ZK? Skazani maja prawo dzwonić, więc i mają prawo mieć karty telefoniczne, bez zgody :mad:

Chyba, że chodzi o osoby tymczasowo aresztowane, bo to już inna bajka... (dzwonić, to na pewno nie mogą), jak i wnieść cokolwiek na widzenie może być problem (zależy od AŚ/ZK)
Ale założycielka tematu, mówi o osobie odbywającej zastępczą karę pozbawienia wolności

20mariika20 napisał:
a wpuszczą mnie z wzorem takiego pisma na widzenie?? żeby tata ze mną napisał??
jedni zabijają i kary nie dostają a innych za odrobek wsadzają :confused:

takie mamy prawo w naszym kraju i twoja irytacja tacie nie pomoże! najważniejsze jest wsparcie które musisz ojcu dać, i na co On sam zapewne liczy!

ps. wcześniej trzeba było może myśleć o zamianie na prace społecznie użyteczne?

ps. wcześniej trzeba było może myśleć o zamianie na prace społecznie użyteczne?[/QUOTE]

było wnoszono o karę grzywną, ale nie przyjęli wnioski zresztą to jeszcze tata składał wiec ja nie wiem bo nie chciał nas zamartwiać swoimi problemami, a pisze na tym forum tylko dlatego bo JA się nie orientuje w tych sprawach... co Wy się tu tak unosicie.. Już dostałam wyczerpującą odpowiedź od barbie :) i dziękuje :*

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót