Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku Bartezzo1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartezzo1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Nie wie czy to dobry dział ale proszę to chociaż przeczytać.Znalazłem się w strasznej sytuacji, dwa dni temu zgubiłem receptę od lekarza na której widnieje komplet informacji w tym PESEL. Od tego czasu paraliżuje mnie strach przed pożyczkami zaciągniętymi na moje dane, chcąc się zabezpieczyć popełniłem kolejny błąd, zarejestrowałem się na stronie,chronpesel i tam również podałem dane wraz z peselem i numerem telefonu, zrobiłem weryfikację przez przelew ale nie przeszedł bo jakieś dane się nie zgadzały. Dzisiaj z rana napisałem do Nich żądanie usunięcia moich danych z ich wszelkich baz danych ale wiecie jak to jest. Teraz jestem sparaliżowany że strachu, mam kredyt hipoteczny na głowie i problemy z czyimiś kredytami na moje dane mógłby by mnie dobić. Co robić?

Dane które podałem na stronie to te same dane co widnieją na recepcie imię adres mail numer telefonu i PESEL. Konto jest nie zweryfikowane bo dane z przelewu się nie zgadzały.

Dodam jeszcze,że ta strona powiązana jest z krd.pl ponoć ludzie korzystają z tej strony. Nigdzie nie podawałem numeru dowodu.

Przelew weryfikacyjny zrobiłem z konta które i tak chcę zamknąć na dniach bo nie jest moim podstawowym.

...śpij spokojnie, co ma być to będzie. Jeśli ktoś będzie chciał zaciągnąć pożyczkę w chwilówce na twoje dane (banki raczej sobie poradzą ze złodziejem) to i tak wyłudzi. Nie masz na to wpływu. Postaram się trochę Cię uspokoić. Takie wyłudzenie chwilówki nie jest tak całkiem bezproblemowe. Większość z nich sprawdza pożyczających. Trzeba zrobić przelew na małą kwotę ze swojego konta (czyli bank wcześniej zweryfikował pożyczającego), albo oddzwaniają na podany numer telefonu, a obecnie wszystkie numery są rejestrowane, i najważniejsze - Twoją receptę musiałby znaleźć człowiek o złych zamiarach, a to jest też mało prawdopodobne.

Z całego serca dziękuję Ci za odpowiedź jednak bardziej mnie martwi przelew zrobiony firmie od ochrony peseli...
Niby jest to największa marka w Polsce ale zawsze istnieje ryzyko...

Bartezzo1987 napisał:
jednak bardziej mnie martwi przelew zrobiony firmie od ochrony peseli... Niby jest to największa marka w Polsce ale zawsze istnieje ryzyko...
Tu byłbym spokojny, tym bardziej że ...
Bartezzo1987 napisał:
Konto jest nie zweryfikowane bo dane z przelewu się nie zgadzały.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Trochę mnie to uspokoiło, jeśli jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat to będę ogromnie wdzięczny. Pozdrawiam

Alladyn_A napisał:
...śpij spokojnie, co ma być to będzie. Jeśli ktoś będzie chciał zaciągnąć pożyczkę w chwilówce na twoje dane (banki raczej sobie poradzą ze złodziejem) to i tak wyłudzi. Nie masz na to wpływu. Postaram się trochę Cię uspokoić. Takie wyłudzenie chwilówki nie jest tak całkiem bezproblemowe. Większość z nich sprawdza pożyczających. Trzeba zrobić przelew na małą kwotę ze swojego konta (czyli bank wcześniej zweryfikował pożyczającego), albo oddzwaniają na podany numer telefonu, a obecnie wszystkie numery są rejestrowane, i najważniejsze - Twoją receptę musiałby znaleźć człowiek o złych zamiarach, a to jest też mało prawdopodobne.

Teraz to nawet żądają nazwy pracodawcy w chwilówkach

Dziękuję karaczoch za odpowiedź, ja to już mam myśli na pograniczu paranoi z tym przelewem weryfikacyjnym.

Bodzio2 Nie poczułem się urażony, poprostu naczytałem się o tym jak łatwo można kogoś wrobić w słupa i wyobraźnia zadziałała. To jest jak z szukaniem chorób u siebie i wystawianiem diagnozy na podstawie opis9w w internecie.

Bartezzo1987 napisał:
Bodzio2 Nie poczułem się urażony, poprostu naczytałem się o tym jak łatwo można kogoś wrobić w słupa i wyobraźnia zadziałała. To jest jak z szukaniem chorób u siebie i wystawianiem diagnozy na podstawie opis9w w internecie.

A wiesz co jest najśmieszniejsze w tym wszystkim a związane z tym działem ?

Otóż osoba zadłużona może czuć się bezpieczna w razie zgubienia dokumentów bo żadna firma nie da takiej osobie chwilówki lub kredytu w banku

Zadłużoną w sensie takim, że ma kredyt na głowie czy taka która go ma a nie spłaca?

Jeśli w pierwszym to mówimy o mnie jeśli w drugim to nie.

Minął miesiąc i sprawa dalej nie daje mi spokoju. Przeczytałem już chyba cały internet i naprawdę boję się, że będę miał problemy. Jutro idę do banku po raport BIK chociaż i on na niewiele się zdaje.
Paranoja co się w tym kraju dzieje...
Najgorsze jest to, że jeśli oszust jest cwany bierze kredyty wykorzystując tor czy VPN i w ekefcie niewinności nie idzie udowodnić to takie lewe kredyty trzeba spłacać albo Cię zlicytują i to tylko za jeden kredyt a co w przypadku gdy wziął ich kilkanaście albo kilkadziesiąt. Wtedy to już chyba tylko stryczek bo od komorników się nie uwolni.

Ostatnia edycja:
Powrót