Proszę o pomoc !

• Autor wątku Autor wątku Gość Polska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Gość Polska

Gość Polska

Użytkownik
Odpowiedzi
76
Witam, żona dostała od dziadka (wnuczka) gospodarstwo. Mija 12 miesięcy od śmierci dziadka(babcia zmarła dawno)Dziadek przepisał jako dożywocie 2 lata tem za opiekę. Dziadek miał 4kę dzieci. Żona wnuczka córka jednego ze synów. Nie interesowali się latami teraz dostała żona pismo - art.& 1 pkt 3 kpc co zrobić ? dodam iż mieszkamy na gospodarstwie z dziećmi 3ką,ze względów na sąsiadów z psychiatryka mamy zamiar sprzedać wszystko i przenieś się gdzieś.Dziękuję za odp.

W ksiedze wieczystej kto jest wlascicielem?
Byla sprawa spadkowa po babci?
Byla sprawa spadkowa po dziadku?

Zle zacytowales art. Jaki jest podany?

art.991 i art. 187 1 pkt 3 kpc
sprawy spadkowych nie było
w księgach jest zona

Strasznie chaotycznie to opisujesz.
Jakie pismo żona dostała?
art. 187 kpc dotyczy pozwu, wiec domyślam się że dostała pozew, ale o co? Może o zachowek?
Przedstaw wszystko na spokojnie i po kolej, bo jak na razie to nic konkretnego z Twoich postów nie wynika.

P.S. Co ma z tym wspólnego art 991 kpc? Czy miała miejsce jakaś licytacja komornicza?

Nie licytacji nie było komorniczej.
Żona dostała od ojca pozew z kancelari o spłatę zachówku na 40 tyś,ugodowo bez sądu.Kancelaria prosi o akt notarialny dożywocia ,nie wiem czy im to przesłąć całe czy tego nie użyją ale chyba muszę ,żeby wiedzieli ,że zachówek się nie należy.

Gość Polska napisał:
Dziadek przepisał jako dożywocie 2 lata tem za opiekę.

Odpowiedz w punktach:

1. Jaką "nazwę" ma akt notarialny - testament - umowa darowizny (ew. z dożywotnią służebnością mieszkania) - umowa dożywocia?

2. Kiedy doszło do przekazania nieruchomości wnuczce - ponad 10 lat temu, czy mniej?

3. Czy rodzic wnuczki, który jest dzieckiem dziadka żyje jeszcze?

Dopytuje o odpowiedz na pytanie 2, bo w innym Twoim wątku piszesz....
Gość Polska napisał:
Dziadek przepisał gospodarstwo mojej żonie w 1999r. - wnuczce.
[...]
Jego córka zostawiła dziecko moją żonę i poszło w tany

... więc jeśli do przekazania doszło w 1999, to istotna jest odpowiedz przede wszystkim na pytanie 3, tj. czy matka Twojej żony żyje?

Jeśli jednak do przekazania doszło dwa lata temu, to bardziej istotna jest odpowiedz na pytanie 1.

Ostatnia edycja:
1 dożywocie

2 mniej

3 żyje wystąpił o zachowek

matka żyje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Gość Polska napisał:
W akcie notarialnym pisze, że jest to Umowa dożywocia? Jest tam wskazane, że żona będzie opiekować się dziadkiem, zadba o ubranie, ogrzewanie itp.??

Czy też pisze tam, że dziadek ma dożywotnią służebność mieszkania i wskazane jest z jakich pomieszczeń może korzystać?

Pytanie pomocnicze:

Czy jak żona była z dziadkiem u notariusza, to płacona była tylko taksa notarialna, czy też był również płacony 2% PCC, czyli podatek od czynności cywilnoprawnych?

Ostatnia edycja:
Pisze umowa dożywocia , " w zamian za dożywociena jego rzecz o tresci z art.908 k.c Adam b i Magda b. oswiadczaja , ze na to wyrazaja zgode i ustawiaija prawo dozywocia ,

w zamian za dożywocie na jego rzecz (dziadka)o tresci z art 908 k.c

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W takim razie, wartości tak przekazanej nieruchomości nie dolicza się na potrzeby zachowku. Innymi słowy żona nie ma obowiązku zapłaty zachowku komukolwiek.

FFenix Dziękuję ! Głowa mnie rozbolała z tego...bardzo dziękuję ! Martwię się ,bo mam dzieci kredyt i rachunki, mało tego włożyłem ciężko zarobione pieniądze w remont ok 100tyś oszczędności życia w dom...pracując po 16 godzin dziennie, a dzieci dziadka mieli to w czterech literach...PROSZE jeszcze o radę co mam zrobić ! Przesłać ten akt notarialny do tej prawniczki ze strony syna dziadka (ojca mojej żony) czy nie??? czy może go wykorzystać i znaleźć obejście? Czy wsiąść adwokata? prostując - zażądała wysłania do 14 dni aktu notarialnego co może być rozwiązaniem sprawy - bądź Pan X SYN(ojciec mojej żony)może wystąpić na drogę sondową...Jakie są szanse na jego wygraną? 1-10 przedstaw skalę proszę .Teraz po tym mamy ochotę sprzedać tylko pole rolne czy możemy ? jeśli zrezygnuje? DZIĘKUJĘ !!!!

Gość Polska napisał:
Jakie są szanse na jego wygraną?
Jeśli jest to umowa dożywocia na mocy art. Art. 908. KC

§ § 1. Jeżeli w zamian za przeniesienie własności nieruchomości nabywca zobowiązał się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie (umowa o dożywocie), powinien on, w braku odmiennej umowy, przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału, zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.
§ 2. Jeżeli w umowie o dożywocie nabywca nieruchomości zobowiązał się obciążyć ją na rzecz zbywcy użytkowaniem, którego wykonywanie jest ograniczone do części nieruchomości, służebnością mieszkania lub inną służebnością osobistą albo spełniać powtarzające się świadczenia w pieniądzach lub w rzeczach oznaczonych co do gatunku, użytkowanie, służebność osobista oraz uprawnienie do powtarzających się świadczeń należą do treści prawa dożywocia.
§ 3. Dożywocie można zastrzec także na rzecz osoby bliskiej zbywcy nieruchomości.

... to twierdzę, że nie ma żadnych szans na uzyskanie od Twojej żony zachowku.

Możecie odpisać, że nie zgadzacie się na wypłatę zachowku jako nienależnego i możecie również powołać się na Wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 17 października 2013 r. w sprawie o sygn. I ACa 1068/13.

Wypisu aktu bym nie przesyłała (bo to koszt), ale nad przesłaniem ksera tego aktu bym się zastanowiła.

ffnix ! Super Pani ! Dziękuję :)

ffenix czyli mam napistć takie pismo?:

Witam, jest to umowa dożywocia na mocy art. Art. 908. KC

§ § 1. Jeżeli w zamian za przeniesienie własności nieruchomości nabywca zobowiązał się zapewnić zbywcy dożywotnie utrzymanie (umowa o dożywocie), powinien on, w braku odmiennej umowy, przyjąć zbywcę jako domownika, dostarczać mu wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła i opału, zapewnić mu odpowiednią pomoc i pielęgnowanie w chorobie oraz sprawić mu własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.
§ 2. Jeżeli w umowie o dożywocie nabywca nieruchomości zobowiązał się obciążyć ją na rzecz zbywcy użytkowaniem, którego wykonywanie jest ograniczone do części nieruchomości, służebnością mieszkania lub inną służebnością osobistą albo spełniać powtarzające się świadczenia w pieniądzach lub w rzeczach oznaczonych co do gatunku, użytkowanie, służebność osobista oraz uprawnienie do powtarzających się świadczeń należą do treści prawa dożywocia.
§ 3. Dożywocie można zastrzec także na rzecz osoby bliskiej zbywcy nieruchomości.

Nie zgadzamy się na wypłatę zachowku jako nienależnego .Powołując się na Wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 17 października 2013 r. w sprawie o sygn. I ACa 1068/13.

Chiamłam jeszcze dopisać to :Czekam na przeprosiny do 14 dni roboczych inaczej wystąpię o nękanie mojej osoby oraz dzieci w skutku w pierwotnym brzmieniu art. 190a § 1 k.k. wyrządzeniu pewnej mniej lub bardziej poważnej dolegliwości,
stworzenia stanu pewnego dyskomfortu (psychicznego i/lub fizycznego dla pokrzywdzonego).

Dokładnie taki dopisek : Również proszę o pisemne przeprosiny za pozwe ,iż Pan Bogusław wiedział o stracie dziecka (śmierci)
i chorobie drugiego dziecka na autyzm. Wszystkie choroby dzieci są udokumentowanie. Sprawa jest
nękaniem dzieci i rodziców. Czekam na przeprosiny do 14 dni roboczych inaczej wystąpię o nękanie mojej
osoby oraz dzieci w skutku w pierwotnym brzmieniu art. 190a § 1 k.k. wyrządzeniu pewnej mniej lub bardziej poważnej dolegliwości,
stworzenia stanu pewnego dyskomfortu (psychicznego i/lub fizycznego dla pokrzywdzonego).

Ok już więcej nie Będę mieszać ,krótka piłka -

Witam, jest to umowa dożywocia na mocy art. Art. 908. KC

Nie zgadzamy się na wypłatę zachowku jako nienależnego .Powołując się na Wyrok Sądu Apelacyjnego we Wrocławiu z dnia 17 października 2013 r. w sprawie o sygn. I ACa 1068/13.

Generalnie rownie dobrze mozesz nic nie odpisywac i niech sie podenerwuja troche.
Nie masz obowiazku na te straszaki reagowac.

Powrót