Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku joanna925
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna925

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Mój tata zmarł 1,5 roku temu mieszkanie na zasadzie Testamentu zapisał wnukowi mojemu synowi ,syn mieszkanie postanowił sprzedać i podzielić się że mną pieniędzmi moje pytanie brzmi czy muszę to zgłosić do urzędu skarbowego i nie wiem czy trzeba zapłacić podatek, czy pieniądze muszą przejść przez konto czy nie. Dzięki za pomoc

Syn chce dokonać darowizny na twoją rzecz. W tej grupie podatkowej darowizny są zwolnione z podatku pod warunkiem że zostaną zgłoszone do US. Podstawą zwolnienia nie jest sama umowa pomiędzy wami a przelew bankowy lub przekaz pocztowy środków, który potwierdza jej wykonanie. Po drugie, po twojej stronie powstało prawdopodobnie roszczenie do syna o wypłatę zachowku. Więc w interesie syna powinno być w pierwszej kolejności zaspokojenie tego roszczenia a nie pozbycie się środków w wyniku darowizny.

Dziękuję czy trzeba zakładać sprawę o nabycie zachowku czy wystarczy że wpisze to w przelelew na konto będę wdzięczna za odpowiedź pozdrawiam

Nie trzeba. Zachowek przysługuje z mocy samego prawa (sąd tylko wtedy, gdy zobowiązany do wypłaty uchyla się). Jego wypłatę należy udokumentować, najprościej przelewem bankowym z odpowiednim tytułem przelewu. Jego wysokość też określa przepis prawa, więc przekazana kwota nie powinna być wyższa od tej ustawowej. Po to by nie narazić się na pozorność czynności.

Powrót