Proszę o poradę. Komornik zajął konto mimo spłaty długu

• Autor wątku Autor wątku rafal0988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafal0988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, zdecydowałem się napisać o sprawie na forum ponieważ nie mam totalnie pomysłu jak rozwiązać tą sytuację.

Posiadałem pożyczkę w firmie x, pożyczki nie spłacałem, sprawa trafiła do komornika i dokonywałem dobrowolnych wpłat co miesiąc gdyż nie miał czego zająć. Później firma x sprzedała dług na zasadzie cesji do ULTIMO, z którym podpisałem ugodę i realizowałem ją w ratach miesięcznych przez około pół roku. Pod koniec czerwca spłaciłem całość do ultimo. Jakie było moje zdziwienie gdy tydzień temu konto bankowe zostało zajęte przez komornika z tego tytułu wykonawczego z ULTIMO, gdyż innych długów nie posiadam. Komornik zabrał również zwrot podatku z Urzędu Skarbowego i wysłał do firmy x a nie do ultimo.

Komornik twierdzi iż nie dostał informacji o spłacie długu i bedzie kontynuował egzekucje. Nie dostałem żadnego listu o tym zajęciu i nie mogłem napisać sprzeciwu.

Z firmą ultimo nie da rady się dogadać, o tygodnia bombarduje ich telefonami, listami z wezwaniem do umorzenia. Wszystko na nic. Oni twierdzą że mają w systemie innego komornika niż ten który zajął konto, i to właśnie do niego wysłali wniosek o umorzenie( numer sprawy KM się zgadza, mają złe dane komornika). Ten komornik telefonicznie poinformował mnie że nigdy u niego żadnej sprawy nie miałem. Komornik który zajął konto działa na zlecenie ultimo, tak mi powiedział. Po prostu ultimo ma chyba taki bałagan w papierach że nie wie do kogo się zwrócić. firma x telefonicznie powiedziała ze pozbyła się długu więc dla nich sprawa jest zamknięta. Dodatkowo ultimo nie spieszy się by wysłać potwierdzenie spłaty, już nawet nie licze że je dostane.

Na chwilę obecną został mi zabrany zwrot z US, a za pare dni zostanie zabrana również wypłata (poza kwotą wolną 1570zł). Tutaj proszę właśnie o pomoc. Do kogo mogę wnieść skarge? Do jakiego sądu złożyć jakie pismo? Jak pozbyć się zajęcia na koncie. Może zaskarżyć ultimo do UOKIK? Telefony i listy niestety nie przynoszą żadnego rezultatu. Muszę chyba pójść krok dalej. Już nie bede dzwonił i się prosił. Proszę o poradę. Chcę użyć wszelkich możliwych sposobów by ktoś odpowiedzialny za ten bałagan poniósł wine i pokrył koszty ( bo komornik już mnie poinformował iż od tego zwrotu z US należy mu sie jaksaś kwota) , bo przecież nie może być tak że spłaca się dług a konto zablokowane i jak w czeskim filmie. nikt nic nie wie. pozdrawiam

rafal0988 napisał:
Posiadałem pożyczkę w firmie x, pożyczki nie spłacałem, sprawa trafiła do komornika i dokonywałem dobrowolnych wpłat co miesiąc gdyż nie miał czego zająć. Później firma x sprzedała dług na zasadzie cesji do ULTIMO, z którym podpisałem ugodę i realizowałem ją w ratach miesięcznych przez około pół roku. Pod koniec czerwca spłaciłem całość do ultimo. Jakie było moje zdziwienie gdy tydzień temu konto bankowe zostało zajęte przez komornika z tego tytułu wykonawczego z ULTIMO, gdyż innych długów nie posiadam. Komornik zabrał również zwrot podatku z Urzędu Skarbowego i wysłał do firmy x a nie do ultimo.
ja bym wystąpił z pozwem z art. 840 kpc wraz z wnioskiem o zawieszenie egzekucji komorniczej,

Dzięki za odpowiedź. Tak też zrobię jeżeli nic się w tygodniu nie ruszy. Jezeli komornik jest przy sądzie rejonowym w Garwolinie to tam mam złożyć wniosek? Czy to sądu w mojej miejscowości? Ja rozumiem też że komornik działa na zlecenie wierzyciela i tu większą wina chyba ultimo że mają bałagan w papierach. Do jakiego urzędu ? Jednostki ? Mogę wnieść skargę na ultimo? Oni zarzucają mi kłamstwa i są przekonani że inny komornik prowadzi ta sprawe. Nie można się ich doprosic o potwierdzenie spłaty zadluzenia. I przez to muszę teraz o swoje pieniądze walczyć choć trochę juz nie mam siły. Nie podaruje tego ultimo. Nie ma szans. Tylko nie wiem gdzie to zgłosić. Pozdrawiam

Pomijając, że notorycznie wierzyciele kancelarii nie informują o sprzedaży wierzytelności, co jest oczywiście naganne to cała sytuacja wynikła z faktu, ze dłużnik płacił/zapłacił wierzycielowi mimo prowadzonego postępowania egzekucyjnego, o którym miał świadomość.
Oczywiście miał do tego pełne prawdo etc ale teraz tytuł wykonawczy zamiast pozostać w aktach egzekucyjnych jak się dzieje w przypadku całkowitej spłaty to po wyjaśnieniu i tak zostanie zwrócony wierzycielowi bo najpewniej wierzyciel złoży wniosek o umorzenie postępowania.

Ogólnie pytający ma co nie co do odkręcania teraz.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Pomijając, że notorycznie wierzyciele kancelarii nie informują o sprzedaży wierzytelności, co jest oczywiście naganne to cała sytuacja wynikła z faktu, ze dłużnik płacił/zapłacił wierzycielowi mimo prowadzonego postępowania egzekucyjnego, o którym miał świadomość.
Oczywiście miał do tego pełne prawdo etc ale teraz tytuł wykonawczy zamiast pozostać w aktach egzekucyjnych jak się dzieje w przypadku całkowitej spłaty to po wyjaśnieniu i tak zostanie zwrócony wierzycielowi bo najpewniej wierzyciel złoży wniosek o umorzenie postępowania.

Ogólnie pytający ma co nie co do odkręcania teraz.

Chytry dwa razy traci, chcą oszczędzić na kosztach, mają problemy w przyszłości!

Powrót