Proszę o poradę - szczególne warunki pracy?

• Autor wątku Autor wątku a_neta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a_neta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam:)
przedstawię problem mojej mamy, która w latach 79-82 pracowała w NRD, otrzymała świadectwo pracy, niestety bez informacji, że praca była wykonywana w szczególnych warunkach, a musi posiadać takie potwierdzenie, aby w Polsce uwzględnili jej emeryturę, zakład ten już nie istnieje w Niemczech, gdzie można ubiegać się o otrzymanie takiego zapisu. Posiadamy tylko świadectwo pracy...

Wtedy do pracy w NRD kierowały Urzędy Pracy z Polski tam powinna być dokumentacja lub archiwum dla tego rejonu.

Do pracy kierował zakład, który w Polsce już nie istnieje, a ja chciałabym dotrzeć do organu, który mógłby mi poświadczyć, że praca była wykonywana w szczególnych warunkach? czy istnieje jakieś archiwum świadectw pracy w Niemczech czy coś podobnego gdzie można skierować prośbę o wydanie takiego zaświadczenia, ponieważ w posiadanym świadectwie pracy nie ma żadnych informacji o warunkach:(

Za prace na terenach NRD wtedy wystawiano tylko świadectwo pracy.
Praca w warunkach szczególnych nie zaznaczona jedynie czas pracy takie zaświadczenie ma ZUS.

chyba źle sprecyzowałam pytanie, świadectwo pracy jest wystawione przez zakład niemiecki który dzisiaj nie istnieje, a pytanie brzmi czy jest jakaś instytucja w Niemczech, archiwum które może wystawić zaświadczenie, opinie , że praca w danym zakładzie była wykonywana w warunkach szczególnych czy szkodliwych, potrzebujemy takiej informacji do uzyskania emerytury w Polsce,
czy w ogóle istnieje możliwość uzyskania takiego zaświadczenia w niemieckim archiwum?

Osoby które pracowały w NRD z moich znajomych mieszkających przy granicy otrzymały tylko świadectwo pracy i w Polsce jest to liczone tylko do lat pracy i teraz zaliczane do emerytury do kapitału początkowego pomimo pracy w warunkach uciążliwych.W Polsce jest teraz cięzko otrzymać zaświadczenie że w latach 70-85 pracowało się w warónkach szkodliwych.Staraj się szukać archiwum dla danej miejscowaści w Niemczech.
Powodzenia

Dziękuję za radę będę szukać, może się uda:)

Sprawdz tu oni mają dane osób które pracowały w NRD

Zakład Ubezpieczeń Społecznych
Departament Świadczeń
Emerytalno-Rentowych
ul.Szamocka 3,5
01-748 Warszawa

Oni teraz naliczają czas pracy w NRD do kapitału początkowego do Emerytury.
Powodzenia

Powrót