Proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku bodz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bodz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
W grudniu 2009 po orzeczeniu rozwodu bez orzekania o winie musialem sie wyprowadzić z domu tesciów.Orzeczono alimenty na dwoje nieletnich dzieci(9 i 13 lat)Nie ujeto syna który miał już 19 lat.Ponieważ moja pensja nie starczała na nic wiecej(wynajęcie mieszkania,cotygodniowe weekendy z dziećmi,które przebywały u mnie)nie płaciłem alimentów.W zamian kupowalem rzeczy,które były im niezbędne(odzież,obuwie,itp)Po roku aby nie stać w miejscu zacząlem wyjeżdzać do pracy za granice,a po jakimś czasie komornik siadł mi na pensje.Po rozmowie z nim ustaliliśmy comiesieczną wpłatę na kwote 2000 przy czym wysokość alimentów to 600 zł.Oprócz tego w dalszym ciągu robiłem zakupy dla dzieci,przy czym zacząlem zatrzymywać rachunki.Otworzyłem równiez drugie konto,do którego mają dostęp tylko dzieci na które przelewam kwoty jakie sa im potrzebne.Oprócz tego przy kazdym moim przyjeździe-dodatkowe zakupy.Zeby nie wyszło,ze jestem tylko tata od pieniedzy te wakacje spedzilismy razem(Paryz,Hiszpania)Przy czym matka nie ponosiła zadnych kosztów.
Chcialbym zacząc normalnie płacić alimenty,ale niestety moja twierdzi,że nie przyjmie żadnego przekazu ode mnie.
Jest jeszcze kwestia najstarszego syna,ale to moze w nastepnym wątku.
Co mam zrobić????

Jezeli otrzymuje je z FA ,to normalne ,ze od Pana nic nie przyjmuje.Nie moze Pan miec do nikogo o to pretensji,bo zanim otrzymala FA ,egzekucja byla nieskuteczna,czyli nie kwapil sie Pan z placeniem.Jak juz Pan wszystkie zadluzenia splaci,pozostaje wplacic 6-o miesieczna kwote alimentow i mozna dalej kontynuowac wplaty bez komornika.

Teraz wszystkie zaleglosci wobez żony i FA wplacasz do komornika-jesli wszystko splacisz to 6 miesieczna kwote alimentow wplacasz do depozytu sądowego.

Powrót