jestem w podobnej sytuacji, mieszkamod 2 lat w niemczech( nie mam obywatelstwa ) mój mąż coraz czesciej siega po kieliszek, twierdzac ze nie moze poradzic sobie z problemami,mam 2 dzieci z pierwszego zwiazku. z tedo co wiem z własnego doswiadczenia mozesz normalnie starac sie o socjal poprostu musisz tylko złozyc odpowiednie dokumenty, ale najpierw musisz isc do jugenzamtu i powiedziec jaka jest sytuacja i ze chcesz odejsc od meza , ja to juz przerabiałam, rok temu odeszłam od meza trafiłam do tak zwanego frau haus tj.dom dla kobiet nad ktorymi znecaja sie meżowie,tam pomogli mi załatwic socjal i świadczenia na dzieci czyli alimenty, tylko w mojej sytuacji były to alimenty od pierwszego ojca, który mieszka w polsce ,socjal przyznali mi po 1,5 miesiacu pobytu w frau haus, tylko ze nie wiem dlaczego co mną pokierowało postanowiłam wrócic do męża w nadzieii ze sie zmieni nadmienie że maz bardzo mnie prosił wtedy przestał całkiem pic, no ale niestety nie długo po powrocie koszmar zaczoł sie od nowa,, mam juz dosc i zdecydowałam że zrobie wszystko żeby odejsc , ale tym razem nie pojde do frau haus , po pierwsze pojde do socjalu wezme odpowiednie dokumenty na socjal wypełnie je na siebie i dzieci potem zaczne szukac mieszkania , jesli znajde , pojde znow do socjalu i zapytam czy mieszkanie które znalazłam beda w stanie mi opłacic jesli powiedza ze tak , to juz bedzie pół sukcesu potem bede czekac tylko na przyznanie socjalu , miedzy czasie bede załatwiac alimenty,i rodzinne na siebie bo obecnie jest na meza ale to tez idzie załatwic ,wiem ze to sporo , ale napewno sie uda , wiem bo mam kolezanke która w ten sposób zrobiła i sie udało i teraz zyje sama z dziecmi i szczesliwa, mysle ze warto spróbowac .pozdrawiam