P
pyzka3
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Sprawa dotyczy mojego bliskiego znajomego, który został zatrzymany przez policję na lotnisku. Został on poinformowany że powodem zatrzymania jest odwieszony przez sąd wyrok 6 miesięcy i osadzony w więzieniu. Wyrok ten dostał on za jazdę w stanie nietrzeźwym. Po skontaktowaniu się z sądem, który ten wyrok wydał okazało się że odwieszenie nastąpiło na skutek nie uiszczenia kary w postaci 200 zł na cele społeczne oraz kosztów sądowych. Za radą pracownicy sądu dokonałam wymienionych wyżej wpłat, napisaliśmy podanie o uchylenie prawomocnego postanowienia sądu, załączyliśmy odcinki wpłat i wysłaliśmy do sądu.
Teraz mam pytanie czy postąpiliśmy słusznie wysyłając podanie, czy może lepiej było zatrudnić od razu adwokata? Co możemy jeszcze zrobić aby pomóc w jego uwolnieniu bo byłoby szkoda aby chłopak odsiedział 6 miesięcy za nie zapłacone 200 zł.
Czy w sytuacji kiedy sąd nie przychyli się do prośby będzie on musiał odsiedzieć cały wyrok czy może się ubiegać o zwolnienie warunkowe?
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Teraz mam pytanie czy postąpiliśmy słusznie wysyłając podanie, czy może lepiej było zatrudnić od razu adwokata? Co możemy jeszcze zrobić aby pomóc w jego uwolnieniu bo byłoby szkoda aby chłopak odsiedział 6 miesięcy za nie zapłacone 200 zł.
Czy w sytuacji kiedy sąd nie przychyli się do prośby będzie on musiał odsiedzieć cały wyrok czy może się ubiegać o zwolnienie warunkowe?
Z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.