proszę o radę ???

• Autor wątku Autor wątku blauweogen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blauweogen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, czy Ktoś mógłby mi pomóc, mój bardzo dobry kolega przebywa aktualnie w ZK, ostatnio powiedział, że ZK wystąpił o warunkowe zwolnienie dla Niego, ale najpierw musi dostać przepustkę (miał już jedną), żeby zobaczyć jak zachowuje się na wolności, a potem liczy, że po około 2 tygodniach od przepustki wyjdzie na wolność.
Chciałabym się dowiedzieć, czy to jest normalna procedura i czy już po 2 tygodniach od przepustki może wyjść, czy musi znów czekać następne 3 m-ce, na to aż sprawa o jego warunkowe zwolnienie ponownie trafi na wokandę ?

Bardzo proszę o pomoc, od wczoraj śledzę wszystko na temat warunkowego zwolnienia, ale nic na ten temat nie znalazłam ? :help:

W przepisach prawa karnego nie ma takiego zapisu,że po otrzymaniu przepustki i po powrocie do Zk po 2 tygodniach otrzyma warunkowe zwolnienie.
Przy dłuższych wyrokach - istotnie - sprawdzane jest jak skazany zachowuje się na wolności, czy terminowo wraca z przepustek do ZK etc...ale droga do warunkowego zwolnienia moze byc jeszcze długa.....to zalezy też do wymiaru kary i rodzaju popełnionego przestępstwa.

Dziękuję za odpowiedz.
Zostało mu 7 m-cy do końca kary (4 lata) i był kurator u Jego rodziców, powiedział, że zbiera opinie i robi wywiad bo ZK wystąpił o w.zwoln.

Powrót