prosze o rozszyfrowanie formulki prawnej..

• Autor wątku Autor wątku Golf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Golf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
nie mialem do czynienia nigdy z prawem wiec prosze Was o odpowiedzenie mi na pytanie : o co chodzi? a mianowicie:
przyszlo mi z policji ze wniosek o ukaranie pieszego ktrory mi wtargnol pod samochod, tluczac tylko przednia szybe zostal wyslany do sadu a ja wystepuje w roli poszkodowanego, pod spodem mniejszym drukiem pisze: Informuje sie ze.. , jako pokrzywdzony moze pan w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego zawiadomienia oswiadczyc, ze bedzie dzialac obok oskarzyciela publicznego jako oskarzyciel poslikowy. Nie wiem co to ma oznaczac i prosze o wyjasnienie, zaznaczajac jednoczesnie ze nie bede wystepowal o ukaranie sprawcy. I czy mozna cos zrobic by ukrecic tej sprawie przyslowiowy leb, bo szczerze powiedziawszy nie widzi mi sie wluczyc po sadach.. Prosze o szybka odpowiedz..
Z gory dziekuje..
p.s.
czy gdy sprawa wyladuje w sadzie to sad zawsze musi kogos ukarac?

"W trakcie trwania śledztwa lub dochodzenia pokrzywdzony ma prawo na zasadach ogólnych zaskarżać postanowienia i zarządzenia wydane w postępowaniu przygotowawczym (art.459 § 1, art. 465 § 1 i art. 466 §1 kpk), w tym także postanowienia o odmowie wszczęcia, umorzeniu i zawieszeniu postępowania (art. 306 § 1 kpk). Pokrzywdzonego zawiadamia się o zamknięciu dochodzenia lub śledztwa, o przesłaniu aktu oskarżenia do sądu lub o skierowaniu do sądu wniosku o warunkowe umorzenie postępowania. "

czyli to oznacza ze moge zlozyc wniosek o umozenie postepowania?

kurde.. same problemy.. czyli juz nie da sie zatrzymac tej sadowniczej machiny tak? winny zostanie ukarany czy ja (pokrzywdzony) tego chce czy nie?

No raczej.
Jaki jest zarzut(art.) ?

art 26 $(ten taki znaczek) 1 kodeksu postepowania w sprawach o wykroczenia..

Ten artykuł dotyczy przesłania wniosku o ukaranie i powiadomienia o nim pokrzywdzonego.

Prosze o przeniesienie tematu na prawo wykroczeń.

[cytat:27wa0fvm]Prosze o przeniesienie tematu na prawo wykroczeń.[/cytat:27wa0fvm]
No to hop! ;-)

Dziękuję(a)

Witam. Jeżeli nie zależy Panu, aby obwiniony został ukarany to nie ma potrzeby by składał Pan oświadczenie o wstąpieniu do sprawy jako oskarżyciel posiłkowy. Kwestia też czy nie upłynął już termin 7 dni od odebrania zawiadomienia o skierowaniu wniosku o ukaranie do Sądu. Pokrzywdzony nie ma praw strony w procesie, tj. nie jest powiadamiany o terminach rozpraw i posiedzeń, nie może przeglądać akt, wnosić o odpisy pism, zadawać pytań na rozprawie itp. Jest to funkcja przydatna dla osób będących poszkodowanymi w wypadkach drogowych, w których w grę wchodzi odszkodowanie od ubezpieczyciela obwinionego. Po prostu pokrzywdzony może być wtedy stroną aktywną, w przeciwnym razie nie ma żadnych możliwości działania.

Powrót