prosze o udzielenie informacji

• Autor wątku Autor wątku aneta Ś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aneta Ś

Użytkownik
Odpowiedzi
37
obecnie przebywam na L4 jestem w 22tc ciazy, moja lekarz nie jest chetna mi dawac L4 wiedzac o tym ze pracuje na stoisku miesnym co wiaze sie z dzwiganiem, i twierdzi ze to pracodawca musi mi zmienic stanowisko (to wiem)tylko rzecz w tym ze naprawde nie maja gdzie mnie przeniesc zebym nie dzwigala! moje pytanie brzmi nastepujaco czy jesli przerwe ciaglaos L4 to czy musze na nowo przepracowac caly miesiac zeby nabyc prawo do swiadczen chorobowych, poniewaz przepracowalam tylko w zakladzie 1 miesiac i poszlam na L4 poniewaz zatrudniajac sie nie wiedzialam ze jestem w ciazy, wiec jasniej podjalam prace 01.12.2006 a 03.01.2007 poszlam na L4

Aby uzyskać zasiłek chorobowy nie ma znaczenia przerwa pomiędzy zwolnieniami chorobowymi.

Natomiast ciąża nie jest chorobą. Nic dziwnego że lekarz nie chce "dać" zwolnienia od pracy z powodu choroby.

zgadzam sie Panie Januszu z tym ze ciaza to nie choroba, tylko problem jest w tym ze jak wroce do pracy to nie mam jak sie ustrzec przed dzwiganiem, chlodnia itp. Nie maja gdzie mnie przeniesc

Dobry pracodawca zawsze potrafi wybrnąć z takiej sytuacji.
Trzeba tylko mieć dobrą wolę.

wlasnie do dobrych to raczej nei nalezy :( to w takim razie jak przerwe L4, to bede musiala miesiac przepracowac? bo watpie w to aby lekarz mi przedluzyla

Nie można sobie planować w jakim okresie będzie się korzystało ze zwolnienia lekarskiego, jest to planowanie wyłudzenia nienależnego świadczenia.
Instrukcji jak łamać prawo nikt od nas nie otrzyma.

nie ja nic nie chce wyludzac, cale zycie pracowalam uczciwie i tak pozostanie, tylko po prostu martwie sie tym dzwiganiem bo w dodatku to moja pierwsza ciaza i sie boje o nia, to chyba naturalne

Art. 179.
§ 1. Pracodawca zatrudniający pracownicę w ciąży lub karmiącą dziecko piersią przy pracy wymienionej w przepisach wydanych na podstawie art. 176, wzbronionej takiej pracownicy bez względu na stopień narażenia na czynniki szkodliwe dla zdrowia lub niebezpieczne, jest obowiązany przenieść pracownicę do innej pracy, a jeżeli jest to niemożliwe, zwolnić ją na czas niezbędny z obowiązku świadczenia pracy.

Moim zdaniem lekarz powinien Ci wystawić zaświadczenie dla pracodawcy, że jesteś w ciąży i że praca na tym stanowisku nie jest wskazana. Pracodawca zgodnie z art.179 powinien przenieść Cię do innej pracy lub zwolnić z obowiązku świadczenia pracy.
Pozdrawiam i gratuluję. Pamiętaj, że teraz dzidziuś jest najważniejszy. :)

[cytat="aneta Ś"](...) zatrudniajac sie nie wiedzialam ze jestem w ciazy, wiec jasniej podjalam prace 01.12.2006 a 03.01.2007 poszlam na L4[/cytat]
"a świstak siedzi" ... :wink:

A czy w takim razie jest przepis, który mówi o tym, że kobiet w ciąży nie należy zatrudniać? :)

Takiego przepisu prawnego nie ma, nie ma również jednostki chorobowej która nazywa się "ciąża". :)
Są natomiast orzeczenia SN kwestionujące ubezpieczenie chorobowe, gdy podjęcie zatrudnienia w ciąży było spowodowane jedynie po to aby otrzymać zasiłek chorobowy i macierzyński.

[cytat="aneta Ś"]zgadzam sie Panie Januszu z tym ze ciaza to nie choroba, tylko problem jest w tym ze jak wroce do pracy to nie mam jak sie ustrzec przed dzwiganiem, chlodnia itp. Nie maja gdzie mnie przeniesc[/cytat]

Jednak z treści postu nie wynika, że aneta Ś nie chce wrócić do pracy. Obawia się tylko, że gdy wróci będzie zmuszona wykonywać pracę na dotychczasowym stanowisku, niewskazaną dla kobiet w ciąży. Nie zna przepisów i prosi o poradę. Trudno się dziwić, że młoda mama martwi się o swoje dziecko. Dlaczego zatem takie zarzuty?

Na pewno każdy rozumie obawy młodej matki.
Kobiety w ciąży są chronione przez prawo - jest to cały dział ósmy kodeksu pracy. Wykaz prac uciążliwych i szkodliwych dla zdrowia kobiet zawiera Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 1996 roku w sprawie wykazu prac szczególnie uciążliwych i szkodliwych dla zdrowia kobiet (Dz.U. z 1966 r. Nr 114, poz. 545, zm.: Dz.U. z 2002 r. Nr 127, poz. 1092). Pracodawcy którzy nie stosują się do tych przepisów podlegają karze grzywny z Art. 281 pkt 5 i Art. 283 § 1 kp.
Nadzór nad przestrzeganiem prawa pracy sprawuje Państwowa Inspekcja Pracy.
Natomiast każdy zajmujący się zawodowo prawem pracy doskonale wie, że ostatnio stała się modna "ucieczka w chorobę", którą z góry się planuje.
Jest to nie tylko wysoce naganne, lecz pociąga za sobą często sankcje karne przykre nie tylko dla "pacjentki" lecz i dla lekarza.
Problem ten niejednokrotnie był poruszany na forum.

Staramy się spojrzeć na każde pytanie z punktu widzenia systemowego, pracodawcy i pracownika - stąd nie zawsze odpowiedzi mogą podobać się pytającym. Problem nadużyć w sferze wykorzystywania zwolnień lekarskich w stosunku pracy i po jego zakończeniu to poważna sprawa - dlatego niekiedy może z lekką przesadą staramy się (przynajmniej ja) piętnować to zjawisko.
Oczywiście młodej mamie życzę wszystkiego najlepszego.
[cytat="aneta Ś"]czy jesli przerwe ciaglaos L4 to czy musze na nowo przepracowac caly miesiac zeby nabyc prawo do swiadczen chorobowych[/cytat]
Nie.

[cytat="Janusz M."]Natomiast każdy zajmujący się zawodowo prawem pracy doskonale wie, że ostatnio stała się modna "ucieczka w chorobę", którą z góry się planuje.[/cytat]

Uogólniając racja.
Jednak, z całym szacunkiem, trochę to mało aby pozostawiać anetę Ś z poczuciem winy, bowiem w życiu mogą zdarzać się różne zbiegi okoliczności. :)

Oj, szanowna Pani "wawa" powtarza się. (dwa posty prawie identyczne) :D

O raju a co ja tu nawyrabiałam! Przepraszam :ooo: Muszę jeszcze solidnie popracować nad obsługą komputera :wink:

Powrót