Proszę pomóżcie!!!!??? Spadek

• Autor wątku Autor wątku wiktorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktorek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
W 27 grudnia 2007 roku zmarł mój ojciec, po którym zostały pieniądze ze sprzedanego 20 grudnia 2007 roku mieszkania. Ja byłem pełnomocnikiem przy sprzedaży.
Ojciec znajdował się w domu opieki za który opłaty ponosiłem ja, mieszkanie które zostało sprzedane zostało wykupione również przeze mnie (tj. ja poniosłem wszystkie koszty wykup, spłata zadłużenia czynszu, spłata zaległych mediów notariusz itd). Na większość tych opłat musiałem zaciągnąć kredyty (które po sprzedaży mieszkania spłaciłem). Ojciec za życia pozostawił masę długów które zostały pokryte tymi pieniędzmi za sprzedanego mieszkania. Pozostała jeszcze nie rozwiązana sprawa podatku od sprzedaży tegoż mieszkania.
Moje dwie siostry wiedziały iż ojciec ma niespłacone i przeterminowane zobowiązania bankowe, lecz po jego śmierci rozpętała się wojna iż nie powinienem spłacać tych zobowiązań i powinienem im oddać ich część pieniędzy. Nie zrobiłem tego tylko dlatego iż obydwie nie mają wogóle dochodów i żadnego majątku więc to z moich dochodów i mojego majątku komornik zciągnął by zobowiązania a ja musiłbym dochodzić roszczeń na drodze cywilnej od moich sióstr. Posunęły się również do tego że nazywają mnie mordercą ojca że to ja niby miałbym przyczynić się do jego śmierci żeby się wzbogacić. Były poinformowane o tym że pieniądze ze sprzedaży będą przeznaczone na spłatę zobowiązań moich (związanych z utrzymaniem ojca i z wykupem) i ojca. Teraz chcą mi założyć sprawę sądową o podział majątku i oczernić mnie.
Kiedy ja prosiłem je o jakąkolwiek pomoc finansową przy utrzymaniu ojca czy przy wykupie twierdziły że nie mają pieniędzy. Nie interesowały się nim nie odwiedzały go wszystko było na mojej głowie.
Proszę pomóżcie i podpowiedźcie co mogę z tym zrobić

Proszę wyjaśnić, czy za pieniądze ze sprzedaży mieszkania zostały spłacone długi przed czy po śmierci ojca?

Jeszcze jedno ojciec kiedy dawał mi pełnomocnictwo na sprzedaż mieszkania dał mi pełnomocnictwo do reprezentowania go w instytucjach samorządowych, administracyjnych i bankowych i do spłaty jego zobowiązań bankowych. Niestety później zmarł

Powrót