Provident, Bank Santander

• Autor wątku Autor wątku daniow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daniow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Czy ktoś próbował dogadać się z powyższymi firmami gdy sprawa jest już u komornika?
Chcę spłacić całe zadłużenie jednorazową wpłatą, ale chcę pominąć komornika i iść na ugodę. Na dzień dzisiejszy komornik ściąga z pensji zadłużenie.
Czy próbowaliście tego gdy sprawa zaszła tak daleko ?

Jak splacisz poza komornikiem to i tak nalezy sie 5% kosztow. U komornika sie dogadaj, przynajmniej bedziesz miec pewnosc ze tytul wykonawczy z odpowiednia adnotacja trafi do archiwum i nie bedzie mozliwosci by ktos probowal znow cos jeszcze raz od ciebie sciagac

Dziękuję za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie.
Otrzymałem propozycję ugody od prawnika działającego w imieniu Banku Handlowego:
istnieje możliwość umorzenia pozostałej części zadłużenia pod warunkiem dokonania jednorazowej wpłaty. Po dokonaniu płatności proszę o kontakt celem zawarcia Umowy Ugody.
Co mogę zrobić?
Wpłacić pieniądze? (10000zł + komornik 1300zł)W tym przypadku boję się że zostanę oszukany bo bank potraktuje tą wpłatę jako spłata odsetek karnych, różnych kosztów i nadal pozostanie mi do spłaty duża kwota.
Ta sprawa również poszła do komornika. Jeżeli spłacę to komornikowi to zapłacę kilka tys. zł więcej (prawie 18000zł łącznie z komornikiem)
Czy domagać się najpierw pisma ugody i dopiero wpłacać? Bank na to pójdzie?
Dziękuję za odpowiedź

daniow napisał:
Czy domagać się najpierw pisma ugody i dopiero wpłacać?
takie rzeczy na gębę to można było przed wojną załatwiać. teraz taka obietnica jest mniej warta niż słowo honoru radzieckiego oficera...

jerry23 napisał:
takie rzeczy na gębę to można było przed wojną załatwiać. teraz taka obietnica jest mniej warta niż słowo honoru radzieckiego oficera...

Widziałeś tutaj coś o uzgodnieniach na gębę? Ja nie...

daniow napisał:
Widziałeś tutaj coś o uzgodnieniach na gębę? Ja nie...
ja widzę - najpierw wpłata potem kontakt w sprawie ugody... sam zresztą masz obawy czy cię nie oszukają... więc o co ci chodzi?

Napisalem, że otrzymałem od nich pismo w którym piszą że istnieje możliwość umożenia pod warunkiem wpłaty.

Istnieje możliwość, że umorzą jeśli wpłacisz, czy na pewno umorzą jeśli wpłacisz? Czy pismo jest podpisane przez osoby uprawnione do składania oświadczeń woli w imieniu banku? Pytałeś na początku, czy powinieneś zawrzeć przed wpłatą ugodę. Dobrze Ci radzę, trzymaj się tego pomysłu.

Robilee napisał:
Istnieje możliwość, że umorzą jeśli wpłacisz
Istnieje też możliwość, że nie umorzą. Radzę, aby najpierw zawrzeć pisemną ugodę, a potem wpłacić uzgodnioną kwotę.

Janusz M. napisał:
Napisał/a Robilee Zobacz post
Istnieje możliwość, że umorzą jeśli wpłacisz
Istnieje też możliwość, że nie umorzą. Radzę, aby najpierw zawrzeć pisemną ugodę, a potem wpłacić uzgodnioną kwotę.
Zacytowany początek mojej wypowiedzi sugeruje, że chciałem doradzić coś przeciwnego niż wynika z całości.

A jednak umorzyli, przysłali pismo o ugodzie, pieniądze wpłacone:)

Odświeżam, czy udało się Panu zawrzeć ugodę z Bankiem?

Tak, ugoda została zawarta. Trochę to trwało ale udało się. W tej chwili jest to na takim etapie, że czekam na pismo od komornika o zakończeniu postępowania.

Może zechce Pan porozmawiać ze mną, wysłałam do Pana wiadomość prywatną.

daniow napisał:
Tak, ugoda została zawarta. Trochę to trwało ale udało się. W tej chwili jest to na takim etapie, że czekam na pismo od komornika o zakończeniu postępowania.
to jeszcze przygotuj sie na 5% kosztow komorniczych...

Powrót