Provident - dług rodzica

• Autor wątku Autor wątku Michał222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michał222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Wiem że moja mama jakiś czas temu wzięła pożyczki w providencie na kwote w sumie 6000 zł.
Ostatnio przyszło pismo do naszego domu od providenta żeby spłacić w/w dług w ciągu miesiąca. jeśli tego nie spłacimy zostanie uruchomiona procedura windykacyjna.
Mam 2 siostry oraz jednego brata (wszyscy jestesmy pelnoletni). Wszyscy (razem z mamą) jesteśmy zameldowani pod tym samym adresem (mieszkanie).Nasz ojciec nie żyje. Mieszkanie jest własnościowe (ale tak czy siak płacimy czynsz). JA z moim rodzeństwem nie chcemy płacić za długi mamy za jej życia i po jej śmierci. Co w takim przypadku radzicie?
Nie wiem czy dobrze myśle ale najlepszym rozwiazaniem jest chyba przepisanie mieszkania na np mojego brata a po śmierci mojej mamy zrzeczenie sie spadku mamy (którego i tak moja mama nie posiada).

Proszę o radę
Dziękuje i pozdrawiam.

:) po co pytasz jak odpowiedź uzyskałeś w ostatnim zdaniu... :)

Dodatkowo
z tego co pamiętam darowizny w rodzinie nie są opodatkowane, spadki już tak....

ferdek125 napisał:
po co pytasz jak odpowiedź uzyskałeś w ostatnim zdaniu...

Dodatkowo
z tego co pamiętam darowizny w rodzinie nie są opodatkowane, spadki już tak....
Co to za post? Po ... oliło kolegę? To forum prawne. Ferdek, nie udawaj, że nie jest Ci znany zakaz wyzbywaniu się majątku z pokrzywdzeniem wierzyciela.

Robilee to jak to jest z tym zakazem wyzbywania sie majątku. Czytałem na temat skargi pauliańskiej lecz jest to napisane takim językiem, że nic z tego nie rozumiem.

Michał222 napisał:
Robilee to jak to jest z tym zakazem wyzbywania sie majątku.
Przeczytaj art. 300 kodeksu karnego. Wyzbywanie się majątku z pokrzywdzeniem wierzycieli to przestępstwo.
Skarga Pauliańska to rodzaj powództwa. Chodzi o uznanie czynności przeniesienia własności za nieskuteczną wobec wierzyciela. Oznacza to, że nawet jak mama podaruje Ci mieszkanie, to dla wierzyciela Twojej mamy nie będzie to miało znaczenia. Nadal będzie mógł doprowadzić do zajęcia przez komornika tego mieszkania.

Powrót