PROVIDENT - nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku monia84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Proszę o pomoc i informację.
13.04.2017 odebrana korespondencja z Sądu.
Przyszedł nakaz zapłaty z 2016 roku oraz pozew. Pod pozew (pozew na druku P) podłączona umowa pozyczki z dnia 22.12.2005
odpis załacznik 1 lista wierzytelnosći,
informacja o przelewie wierzytelnośći
propozycja porozumienia
pełnomocnictwo
oświadczenie o dokonaniu przelewu praw z umowy pozyczki
W tym czasie zostało zmienione miejsce zamieszkania, dokładnie w 2009 roku, więc wszelka korespondencja nie docierała. To jest pierwsza informacja.
Doczytałam, że można złożyć sprzeciw na druku SP.
Mamy zaświadczenie z UM o meldunku.
Czy warto w tej sytuacji pisać sprzeciw ? Jest szansa ? Kompletnie nie wiemy jak sie za to zabrać...
Pomoże ktoś ?
Dzięki serdeczne

Szansa jest taka, że macie dziś ostatni dzień na złożenie sprzeciwu. I szczerze mówiąc nie wiem kto Wam to zrobi. Można napisać sprzeciw, ale mądrze. Poza tym to nie Provident Was pozwał. Przeczytaliście chociaż to pismo? Na pewno to było 13? Jak odebraliście nakaz, to nic nie pomoże inny adres. Chyba że nakaz odebrał ktoś inny...

tak, pismo odebrane 13.04.2017
Jak była pospisana umowa w tym 2005 to osoba podpisująca mieszkała w X w 2009 się przeprowadzila. I od tego czasu nic nie przychodzilo...
Dopiero tego 13.04 przyszło z Sądu.

Tak, pismo przeczytaliśmy

To dzisiaj musi wyjść sprzeciw. Nie ma innej rady.

to wiem :(
Zwykłe sprzeciwy pisałam, ale tu się poddałam... Przerósł mnie formularz i ta ilosć dołączonych dokumentów.
Ktoś miał to zrobić, a dzisiaj zonk i info że jednak nie da rady :(
Więc siedzę i myślę :) Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, ponoć...
Więc łapię odwagę i działam... Ale potrzebuję pomocy i wsparcia...

W pozycji 7. Zarzuty i wnioski pozwanego
Wpisałam to :
- zgłaszam zarzut*
1/. przedawnienia całości roszczeń dochodzonych przez Powoda,
2/. nieprawidłowego doręczenia korespondencji – doręczeń dokonywano na nieaktualny adres Pozwanego – Pozwany od 2009 roku zamieszkuje w Gdańsku, ul. Przyokopowa 4/7.

- składam powództwo wzajemne* (w takim wypadku należy wypełnić i dołączyć formularz pozwu wzajemnego – PW)
- zgłaszam inne wnioski* (wskazać jakie)
1/. oddalenie powództwa w całości,
2/. uchylenie nakazu zapłaty
3/. przeprowadzenia dowodu z:
a/. dokumentu urzędowego – dowodu osobistego – na okoliczność jego miejsca zamieszkania w okresie od 2009 roku do chwili obecnej,
b/. dokumentu urzędowego - zaświadczenia o zameldowaniu z dn. 30.10.2012 roku- na okoliczność ustalenia miejsca zamieszkania Pozwanego,

Mam problem z uzasadnieniem :(
Na razie mam tylko tyle :
Pozwany w dniu 13.04.2017 otrzymał z Sądu Rejonowego XXXX XXXX Nakaz zapłaty z dnia 07.09.2016 roku wydany w sprawie XXXXXXX. Sąd Rejonowy XXXXXX, I Wydział Cywilny nakazał pozwanemu zapłacić powyższą kwotę.

Pozwany nie kwestionuje faktu zawarcia umowy.. Pozwany pragnie jednak podnieść zarzut przedawnienia. Zgodnie z art.

i te nieszczęsne tabelki :(
10.3.1. Zgłaszany dowód
10.3.2. Fakt podlegający stwierdzeniu

Kto jest powodem w sprawie ( Provident ) ? Czy może doszło do cesji wierzytelności?

dołożyć jeszcze do zarzutów:
brak legitymacji czynnej jak i biernej powoda,
brak wykazania skutecznej umowy cesji,
brak wykazania związku prawnego pomiędzy pozwanym a cedentem,
brak udowodnienia oraz wyliczenia kwoty głównej jak i odsetek,
kwota kosztów procesu bezzasadna,

Po jakiego wała inne wnioski?
Po jakiego wała "nie kwestionuję"
zaskarżam w całości
wnoszę o oddalenie powództwa (nie o uchylenie nakazu)
Uzasadnienie:
Powód nie udokumentował legitymacji czynnej do występowania w sprawie. (tutaj wypisujesz braki w umowie cesji: brak ciągłości, brak zapłaty ceny, brak wskazania że ta konkretna wierzytelność jest nią objęta i takie tam..) Roszczenie jest przedawnione. Pod warunkiem że naprawdę jest przedawnione. Bo jak nie jest to musicie komuś to dać
Żadnych zgłaszanych dowodów. I ŻADNYCH artykułów nie podawaj. Bo Sąd jest związany tym co napiszesz, a subsumcję sobie zrobi sam.
Adres nie ma teraz żadnego znaczenia.

robinson21 napisał:
dołożyć jeszcze do zarzutów:
brak legitymacji czynnej jak i biernej powoda,
brak wykazania skutecznej umowy cesji,
brak wykazania związku prawnego pomiędzy pozwanym a cedentem,
brak udowodnienia oraz wyliczenia kwoty głównej jak i odsetek,
kwota kosztów procesu bezzasadna,

Dziękuję :-)

Jakie dowody przedstawili?

Na cesji pomiędzy kim jest zawarta umowa ? Jest tam IPF Finance jako sprzedajcy ?

Jak dla mnie to wystarczy

- brak udowodnienia istnienia roszczenia
- brak legitymacji procesowej czynnej powoda

Ostatnia edycja:
Powrót