Provident- odpowiedzialność małżonka ?

• Autor wątku Autor wątku yrolok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yrolok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam. Proszę o wyjaśnienie sytuacji w której zaciągnęłam pożyczkę 1600zł w provident , niestety. Pożyczka była brana w trakcie małżeństwa na wyjazd męża za granicę do pracy.Na umowie widnieje mój podpis. Otrzymałam jedno pismo od sądu w Lublinie na które odpisałam że mam ciężką sytuacje materialną i proszę o rozłożenie na raty i umorzenie kosztów sądowych. Otrzymałam odmowę,mimo iż jestem na świadczeniu pielęgnacyjnym dla niepełnosprawnego 4latka oraz otrzymuje alimenty z funduszu. Mój były małżonek twierdził że pieniądze spłacone ale po rozwodzie który miał miejsce pół roku temu przyznał z uśmiechem na twarzy że to ja spłacę tą kwotę cała która na ta chwile to 2600zł. Właśnie otrzymałam pismo z nakazem sądowym o nakazie zapłaty. Nie uczestniczyłam w żadnej rozprawie bo faktycznie nie miałam takiej wiedzy,zmieniałam adres zamieszkania i być może jakieś pismo przyszło o braku spłaty ,na pewno nie doprowadziła bym do tego stanu w jakim jestem. Jak mogę się teraz odwołać od tego nakazu i podnieść fakt że pożyczka była na wspólne gospodarstwo , ( dokładnie wyjazd małżonka do pracy) i chcę aby solidarnie z byłym mężem spłacić ten kredyt. Nie uchylam się od odpowiedzialności ale sam fakt że ja muszę to płacić a były mąż pracuje to za granicą to ostatnio w kraju nie przejmuję się tą sprawą. Proszę o pomoc i wyjaśnienie co powinnam i co mogę teraz zrobić. Dziękuje

Ostatnia edycja:
Cóż pozostaje spłacić dług. Umowa i podpis wskazują jednoznacznie, kto zaciągnął pożyczkę.

jak zgłosi się komornik to z nim można ustalić raty.

Kiedy była wzięta pożyczka?

Powrót