Provident - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku oldzikkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oldzikkk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
W dniu dzisiejszym moja babcia otrzymała nakaz zapłaty wydany w postępowaniu upominawczym z powództwa Ultimo (Provident sprzedał im wierzytelność).
Nakaz obejmuje zaległość wynikającą z umowy pożyczki zawartej w 2012r.

Prosiłabym o informację jak wygląda kwestia przedawnienia tutaj?
Szukałam informacji w internecie ale są bardzo rozbieżne.

- czy stosujemy 3 letni termin bo pożyczkę traktujemy jako świadczenie okresowe?
- czy jednak ten ogólny termin 10 letni?
Z tego co rozumiem nowe terminy mają zastosowanie do długów powstałych po wejściu w życie zmiany..

Nie ważne kiedy umowa została zawarta. Liczy się dzień wymagalności (zwrotu środków). A o tym nie piszesz. Okres wymagany do uznania roszczenia za przedawnione, w tym przypadku, to 3 lata - właśnie od dnia wymagalności.

Poza tym w tym przypadku przedawnienie jest na "deser". Zarzutów tutaj jest cała kupa. Zwłaszcza co do cesji. Proste pytanie, skoro U... kupiło od IPF Financial, to skąd oni to mieli? Szach mat.

Witam. Bardzo dziękuje za informacje.

Przejrzałam dokładnie dokumenty :
a) 16-02-2012 - zawarcie umowy na 60tygodni
b) 25-06-2015 - doszło do cesji : IPF dokonało przelewu na rzecz Ultimo
Szperałam trochę w internecie i znalazłam m.in informację że Provident należy do grupy IPF Financial - ale sprawdziłam krs i znalazłam informację, że IPF INTERNATIONAL LIMITED jest jedynym akcjonariuszem Provident S.A.
Ale rozumiem, że to nadal nie daje podstaw do zbycia wierzytelności Ultimo (bez wcześniejszej cesji pomiędzy Providentem a IPF INTERNATIONAL LIMITED?

c) w pozwie wskazują, że z uwagi na to że Ultimo wzywało do płatności - i dłużniczka dokonała jakiś wpłat to w dniu 04-10-2016 roszczenie ponownie uzyskało przymiot zaskarżalności.
Jeśli mamy 3 letni okres przedawnienia tutaj, to czy już przed 04-10-2016 wierzytelnośc nie była przedawniona?

Kiedy zaprzestano wpłat? I czy Provident wypowiedział umowę? To dosyć znacznie zmodyfikowałoby kwestię przedawnienia...
Tak czy inaczej, zasada w przypadku kredytu i pożyczki jest taka: każda z rat przedawnia się OSOBNO po trzech latach począwszy od dnia, w którym powinna zostać spłacona zgodnie z zawartą umową ( ten dzień to właśnie termin jej wymagalności ).

Ostatnia edycja:
oldzikkk napisał:
W dniu dzisiejszym moja babcia otrzymała nakaz zapłaty wydany w postępowaniu upominawczym z powództwa Ultimo (Provident sprzedał im wierzytelność).
składaj sprzeciw bo termin mija w dniu 4.12.2018 roku, zarzut przedawnienie roszczenia brak legitymacji czynnej powoda i biernej, nie wykazania skutecznej umowy cesji wierzytelności,

Powrót