prowadzenie auta bez prawa jazdy przez nowego lub starego włąściciela

• Autor wątku Autor wątku luff2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luff2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mój mąż dostał pismo z policji z Niemiec - Schriftliche Äußerung als Beschuldigter, iż ktoś (jest podane imię i nazwisko) kierował autem bez prawa jazdy. Niestety nie jest podane jakim autem, dlatego nie jesteśmy w stanie zweryfikować jakiego auta sprawa dotyczy. Mój mąż w Niemczech nie jeździł, ale sprzedał auto i kupił z komisu sprowadzone z Belgi. Nie wiemy czy sprawa dotyczy auta sprzedanego, czy kupionego. Gościa, który prowadził auto nie znamy. Dostaliśmy formularz do wypełnienia w ciągu siedmiu dni i nie bardzo wiemy jak go wypełnić, co grozi mojemu mężowi i jak udowodnić, że on nie był właścicielem auta w tamtym czasie..
Dokument, który ma wypełnić oprócz swoich danych na końcu ma zaznaczyć opcje....?
-Ich möchte mich äußern. (Bitte Rückseite oder Beiblatt verwenden und gesondert unterschreiben)
-Ich möchte mich nicht äußern.
-Ich gebe die Straftat(en) zu.
-Ich möchte bei der Polizei vernommen werden.
-Ich werde einen Verteidiger/Rechtsanwalt mit der Wahrnehmung meiner Interessen beaauftragen.
-Ich gebe die Straftat(en) nicht zu.
-Mit der Einstellung des Verfahrens gegen Zahlung einer Geldbuße wäre ich einverstanden.
-Auf die Rückgabe der bei mir sichergestellten Einziehungsgegenstände verzichte ich und bin mit deren Vernichtung/Verwertung einverstanden.
-Ich wurde darauf hingewiesen, dass im vorliegenden Fall die Möglichkeit eines Täter-Opfer-Ausgleichs besteht und die Polizei gegenüber der Staatsanwaltschaft ggf. eine entsprechende Anregung geben wird. ein Merkblatt mit weiterführenden Informationen habe ich erhalten.
Proszę o pomoc-z góry dziękuję.

Odpowiedz obowiązkowa
Niech dołączy (ksero) umowę sprzedaży auta i wyrejestrowanie pojazdu..

Formularz uzupełni i odeśle, dokumenty też dołączy, tylko którą opcję powinien zaznaczyć?

Napisz odręcznie pismo motymując sprzedaż auta załanczając kopie pismo w języku niemieckim
powodzenia

Powrót