Prowadzenie auta po alkoholu

• Autor wątku Autor wątku dyn4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dyn4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Mam takie pytanie a mianowicie miałem ostatnio przykry wypadek .. Jechałem pod wpływem alkoholu . Kiedy cofałem na parkingu do tyłu przychaczyłem drugie auto hakiem zamontowanym w moim pojeździe.. po chwili wybiegli z klatki schodowej własciciele i zaczli obijać moje auto . Ja przestraszony uciekłem z miejsca wypadku parkując auto ulice dalej , po czym przyszłem na miejsce zdarzenia . Własciciele tamtego auta zadzwonili na policjie i zawieźli mnie na komisariat gdzie okazało sie ze mam w wydychanym powietrzu 1,6 promila alkoholu . I teraz mam takie pytanie .. Co grozi mi z zaistniałej sytuacji . Mam 21 lat skąńczyłem juz szkołe i nigdzie nie pracuje .. Wczesniej wogole nie byłem karany . z góry dziekuje .. jezeli ktoś sie zna prosze o pomoc ..

sprawa karna z art. 178a &1 KK + odpowiedzialnosć cywilna za uszkodzenie pojazdu

tzn .. co mi prawdopodobnie bedzie grozić ?

o pijakach za kółkiem było już miliony tematów... zresztą chyba nie problem znaleźć w sieci Kodeks karny i przeczytać artykuł który wskazałem....

Takie trudne to jest napisanie co mi grozi .. Jak masz takie cos pisac to dziękuje . Wiem ze było pełno takich tematów ale ja sie pytam co dokładnie w moim przypadku mi grozi .

tobie się nie chce poszukać - a nam powtarzać po raz 1000'ny tego samego....

czyli mam rozumieć ze grozi mi odebrania prawka od 6 miechów do 3 lat ? i grzywna i zawiasy ?

Zależy jaka będzie kwalifikacja prawna Twego czynu tzn. czy będzie Ci postawiony zarzut popełnienia wykroczenia czy przestępstwa (a to zależy od tego jak bardzo byłeś "naalkoholizowany")

Zgodnie z informacją w pierwszym poście, dyn4 - miał 1,6 promila - a zatem dopuścił sie przestępstwa.
W związku z tym - na pewno pożegna się z prawem jazdy na okres od 1 do 10 lat. Reszta kary (wysokość ew. kary pozbawienia wolności, grzywny, nawiązki etc) zależy od okoliczności konkretnej sprawy - poprzednich "dokonań", wysokości dochodów, oraz praktyki orzeczniczej w danym rejonie.

Powrót