prowadzenie auta po spozyciu

• Autor wątku Autor wątku kotek1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotek1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
w wydychanym powietrzymu miałam 0,17 po 15min 0,15 a po kolejnych 0,12 co mnie czeka? za pare dni mam sie stawic na komisariacie... w Sumie policjanci powiedzieli ze nie powinnni mi zatrzymywac prawka ani punktów karnych jedynie kara pieniążna...

o ile jechałeś samochodem -zarzut z art. 178a &1 KK ;
o ile jechałeś rowerem - zarzut z art. 178a &2 KK

[cytat="Markiz32"]o ile jechałeś samochodem -zarzut z art. 178a &1 KK ;
o ile jechałeś rowerem - zarzut z art. 178a &2 KK[/cytat]

Nie tak do końca.
Przedewszystkim nie wiemy w jakich jednostkach wyrażony został pomiar.
Jeśli pomia został wyrażony w mg/l to mamy doczynienia z wykroczeniem.
Jeśli natomiast pomiar został wykonany w promilach to w ogóle nie zaistniał w tym zakresie czyn zabroniony (próg wynosi 0,2 promila).

Przyjmnijmy jednak, że zaistniało wykroczenie
[cytat:396puboi] Art. 87. § 1. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega karze aresztu albo grzywny nie niższej niż 50 złotych.
§ 2. Kto, znajdując się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka, prowadzi na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania inny pojazd niż określony w § 1,
podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
§ 3. W razie popełnienia wykroczenia określonego w § 1 lub 2 orzeka się zakaz prowadzenia pojazdów. [/cytat:396puboi]

W tej sytuacji Sąd może ukarać obwinionego karą grzywny w wysokości do 5000zł oraz zakazem prowadzenia pojazdów na okres od 6 miesięcy do 3 lat.
Zatrzymaniem prawa jazdy jest w tym przypadku obligatoryjne.
Obligatoryjne jest także nałożenie na kierowcę punktów karnych - 10.
Kierowania w stanie po użyciu alhololu (lub innego podobnie działającego środka) nie można "rozliczyć" poprzez nałożenie mandatu. W tej sytuacji obligatoryjnym jest skierowanie sprawy do Sądu.

Czy prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu "w dawce" powyżej 0,25mg/l jest traktowane jako przestępstwo umyślne?

[cytat:15rd55z6]
Czy prowadzenie pojazdu pod wpływem alkoholu "w dawce" powyżej 0,25mg/l jest traktowane jako przestępstwo umyślne?
[/cytat:15rd55z6]
tak

Czyli wjechanie w płot samochodem, po pijanemu ( dawka powyżej 0,25mg/l ), jest również przestępstwem umyślnym ? Przecież celem człowieka nie jest wjechanie w niego? ;)

Jak zostanie zakwalifikowane takie przestępstwo? Umyślne? Nieumyślne?

Prowadzenie po użyciu jest umyślne.
Wjechanie w innym samochód i spowodowanie obrażeń osób - nieumyślne.

Powrót