prowadzenie działalnosci w wieku 70 lat a ZUS

• Autor wątku Autor wątku krystyna27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystyna27

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Witam!

Moja babcia jest na emeryturze (15LAT) i prowadzi dziłalnośc gos.sklep od 8 lat. na poczatku prowadzenia sklepu placila do tamtego roku ZUS OKOLO 180ZŁ(cos kolo tego) a dzis jest to kwota koło 350 zl - moje pytanie : czy osoba w tym wieku musi płacic co msc.ZUS?
jesli tak to ile?
czy nie jest zwolniona z tytułu osiągnięcia juz takiego wieku jakim jest 70 lat?
prosze o porabe

Wiek nie ma znaczenia. Jeśli babcia prowadzi działalność i pobiera emeryturę to musi opłacać z tytułu działalności składkę zdrowotną. W tamtym roku była to kwota 224,24 zł, w tym roku 233,32 zł

DZIĘKUJE BARDZO ZA INFORMACJE. A BABCIA PŁACIŁA PO 340ZŁ OD ROKU BO TAK POWIEDZIELI JEJ W ZUS-ie. I GDZIE TA RESZTA POSZŁA??CO TO ZA KRAJ!!!!ZERO LITOSCI :mad:

Jakoś nie chce mi się wierzyć temu, że ktokolwiek w ZUS kazał jej opłacać taką kwotę. To jest po prostu niemożliwe, chyba babcia coś poplątała.

krystyna27 napisał:
DZIĘKUJE BARDZO ZA INFORMACJE. A BABCIA PŁACIŁA PO 340ZŁ OD ROKU BO TAK POWIEDZIELI JEJ W ZUS-ie. I GDZIE TA RESZTA POSZŁA??CO TO ZA KRAJ!!!!ZERO LITOSCI :mad:

Proszę odszukać dowody wpłat i napisać nam co to za konto i kwota i nie ubliżać naszemu krajowi.

Nikt nikomu nie ubliża tylko stwierdza fakty. A fakt jest taki że wczoraj widziałam druk i widniała tam kwota 333zł i jakieś grosze dlatego byłam zdziwiona że nastapiła taka zmiana w płacenie zus-u w tak krótkim czasie.
Jesli coś to zmieni i pomoże w wyjaśnieniu tego dlaczego taka kwota a nie inna to za pare dni napisze co to za druk i cała reszte co na nim widnieje.

Powinno być 233,32 zł. Jest to składka ubezpieczenia zdrowotnego za miesiąc styczeń 2010 r. wpłacana na konto 78 1010 1023 0000 2613 9520 0000. Widać babcia coś źle dosłyszała. Zdarza się i nie wolno tym obwiniać ZUS-u.

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w tej sprawie .przekaże te informacje babci.
A mam jeszcze pytanko-jeśli babcia płaciła przez jakiś okres zamiast 233,32zł a 333zł (nie wiem tylko od kiedy tak płaciła)czy jest możliwość odzyskania tej róznicy?

Powinna się z tym problemem zwrócić do ZUS. Jest możliwość zaliczenia nadwyżki na poczet przyszłych zobowiązań (składek ubezpieczenia zdrowotnego).

to super i dziekuje bardzo

Powrót