Prowadzenie pod wpływem

• Autor wątku Autor wątku chrrupek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chrrupek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam problem, ponieważ dnia 1.10.2008r. zatrzymano mnie samochodem osobowym do rutynowej kontroli i podczas badania na trzeźwość w wydychanym powietrzu miałem 0,38 promila za pierwszym razem, 0,42 promila za drugim i 0,34 za trzecim razem. Posiadam, a raczej posiadałem prawo jazdy kategori "B", "B+E", "C" i "C+E", w dodatku jestem zawodowym żołnierzem na etacie kierowcy, czekam teraz na sprawe w sądzie i mam pytanie, czy jest możliwość, abym zamiast wyroku w zawieszeniu (ponieważ nie mogę być karany) dostał tylko grzywnę i oddali mi prawo jazdy kategori "C" i "C+E" żebym mógł tylko w pracy jeździć dalej?? Czy ktoś coś słyszał o podobnych sprawach?? PS. Nie piszczie o artykułach kk, bo znam je na pamięć!!

Dodam jeszcze, że gdy zatrzymała mnie policja byłem po pracy i jechalem prywatnym samochodem!!

Przy samej grzywnie też jestes karany. Na dodatek dłużej.

Sorki, ale źle napisałem, bo było to mierzone w mg/l, a we krwi mnoży się to przez 2 i wynosi odpowiednio 0,76, 0,84 i 0,68 promila za trzecim razem.

MMPM napisał:
Przy samej grzywnie też jestes karany. Na dodatek dłużej.

Ale samoistna grzywna może być orzeczeniem korzystniejszym dla żołnierza z punktu widzenia skutków skazania na gruncie przepisów ustawy o służbie wojskowej żołnierzy zawodowych.

żaden prokurator w podanym przypadku nie zgodzi sie tylko i wyłącznie na grzywnę...

Nawet jezeli dostaniesz tylko grzywne to i tak jestes karany.Sądze ze w takim przypadku sad orzeknie kare z warunkowym zawieszeniem. Przy takim stanie rzeczy po uplywie okresu proby plus 6 miesiecy skazanie ulega zatarciu z mocy prawa i formalnie jestes nie karany, ale jaki to bedzie mialo wplyw na twoja prace to nie trudno powiedziec. szansa na to ze sad nie orzeknie zakazu prowadzenia pojazdów kat C i C+E jakas tam jest, poniewaz ustawa obliguje sad do takiego zakazu, ale nie obliguje zeby zakazac prowadzenie pojazdów wszystkich kategorii.

Powrót