Prowadzenie pojazdu przez osobę nieuprawnioną

• Autor wątku Autor wątku Damik24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Damik24

Damik24

Użytkownik
Odpowiedzi
156
Witam!

Mam prośbę. Pamiętam, że dawniej wg. przepisów RD osoba, która nie miała prawa jazdy mogła poruszać się pojazdem (na który prawo jazdy jest ważne) po DROGACH NIEPUBLICZNYCH teoretycznie rzecz biorąc bez żadnych konsekwencji. Sytuacja miała wyglądać inaczej, gdy taka osoba wyjechałaby tym pojazdem na drogę publiczną. Potrzebowałbym się dowiedzieć jak to wygląda na chwilę obecną i chciałbym aby ktoś przytoczył mi konkretny akt - na tym polega moja prośba do Was.

Proszę o odpowiedź i z góry serdeczne dzięki!
Pozdrawiam,
Damik24 :)

Po drogach nie publicznych mozesz jezdzic bez prawa jazdy ... z tego co sie orietuje nic sie nie zmienilo w tej kwesti

Chodzi ci o kierowanie na drodze niepublicznej przez osobę bez uprawnień czy bez blankietu prawa jazdy przy sobie ?

sixteen179 napisał:
Chodzi ci o kierowanie na drodze niepublicznej przez osobę bez uprawnień czy bez blankietu prawa jazdy przy sobie ?

A to ma znaczenie czy nie ma plastiku czy uprawnień? :) Na drodze niepublicznej może sobie jeździć i tak i tak.

Przepis mówi o drodze publicznej, strefie zamieszkania i strefie ruchu. Tam trzeba mieć prawo jazdy przy sobie. Poza tymi drogami można jeździć nawet bez uprawnień.

W zasadzie to miałem na myśli sytuację, w której dana osoba (np. nieletnia) nie w ogóle uprawnień do prowadzenia omawianego pojazdu. Ma ktoś przepis? ;)

Na drodze, która nie ma statusu publicznej może sobie jeździć.

Na drodze niepublicznej mogę sobie nawet jamnika posadzić za kierownicą, choć nie polecam. Bulldogi prowadzą zdecydowanie lepiej. ;)

No dzięki za przesympatyczną odpowiedź. :D
Jak będzie miał ktoś przepis gdzieś w pobliżu to może wrzucić a jak nie to sam kiedyś poszukam.

Jeszcze raz dzięki! ;)

Wszystko zależy od statusu miejsca, w którym chcesz/ktoś chce się poruszać bez uprawnień. Oczywiście rozprawiamy o zwykłej jeździe nie zagrażającej nikomu. Jeżdżenie pod wpływem % nawet po za drogami publicznymi jest karalne.

Wracając do sprawy, przepis wygląda tak:

Art. 94.
§ 1. Kto na drodze publicznej, w strefie zamieszkania lub strefie ruchu prowadzi
pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej, w strefie zamieszkania
lub strefie ruchu pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do
ruchu.

Jak widać nie ma tu nic wspomnianego o drogach niepublicznych/prywatnych czy innych jak zwał tak zwał. Status miejsca jest kluczowy.

No tak... A jak byśmy przyjęli, że droga niepubliczna jest jednocześnie strefą zamieszkania?
Da się tak?

Jeżeli jest to strefa zamieszkania, to już narusza wyżej przytoczony art. i grzywna się należy.

Wydaje mi się że wtedy automatycznie przyjmuje status drogi publicznej

No to byłoby coś co w 100 % wyjaśni naszą dyskusję. Jest ktoś kto może to potwierdzić?

Generalnie wjeżdżając za znak strefa zamieszkania stosujemy przepisy o RD więc chyba na pewno z automatu jest to droga na której stosujemy odpowiednie przepisy o RD a tym bardziej podlegamy kontroli WRD tak moim zdaniem

Drogi w strefie zamieszkania są drogami publicznymi.

Czyli jeżeli droga leży w strefie zamieszkania to automatycznie jest to droga publiczna i nie zdarza się sytuacja, w której droga niepubliczna jest jednocześnie drogą leżącą przy strefie zamieszkania. Taki wniosek wyciągnąłem z dyskusji. ;)

Powrót